BIST 10.740
DOLAR 32,21
EURO 35,02
ALTIN 2.511,36
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

Dikkat siber suçlar artıyor

İnternette online banka bilgilerini çalmak için kullanılan zombi bilgisayar networkleri, piyasada aylık 299 dolara kiralanabiliyor.

Abone ol İnternette online banka bilgilerini çalmak için kullanılan zombi bilgisayar networkleri, piyasada aylık 299 dolara kiralanabiliyor.

Güvenlik şirketi RSA'nın Yeni Teknoloji Başkanı Uri Rivner, Londra'da RSA Konferansı'nda yaptığı konuşmada dolandırıcıların, bot-net networkleri kötü niyetli yazılımlar ile diğer kullanıcıların bilgisayarlarını bozmak ya da etkili DDoS (Distributed Denial of Service) saldırıları ile bilgisayar sisteminin çökmesi için uyarlanabileceğini belirtti. Rivner "Bu indirimli mağazalarda satışı yapılan indirimli ürünlere açık ciddi bir tehlikedir. Hiç kimse seçkin bir online dolandırıcı olamaz" dedi.

Kötü niyetli yazılım aynı zamanda seçkin marketlerde ve küçük bütçeli marketlerde 1000 dolardan satılan Zeus Trojan (karmaşık trojan sistem içine yerleştiriyor ve veri topluyor) olarak ve 350 dolardan daha ucuza satılan Limbo Trojan olarak bulunuyor.

Rivner, dolandırıcıların genellikle rollerini harvesterlar (web sayfalarından e-mail adreslerini toplayan programlar) ve hesap detaylarını çalmak için kötü niyetli yazılım yazan ve programa göre yerleştiren hackerlar ile parayı yöneten "cash-out" suçluları arasında paylaştıklarını söyledi. "Cash-out" dolandırıcıları, kirli para aklamak için money mule (para katırı) adı verilen, haberi olmadan kara para aklama işine alet olan kişileri kullanıyorlar.

İngiltere'yi siber suç dalgası vurdu

İngiltere online finansal dolandırıcılıkta yüzde 20 artışla bir siber suç dalgasına maruz kaldı.

Hükümet, polis ve analistlerin istatistiklerini derleyen kimlik şirketi Garlik'in İngiliz Siber Suç Raporu'na göre, internet ve e-mail dolandırıcılığında 2006'da 207 bin suç işlenirken 2007 yılında bu rakam 250 bine çıkarak en çok yükselişi gösterdi. Garlik şirketinin CEO'su Tom Ilube, "Siber suçlar, kişisel verilerin satılması ve takas edilmesinde karmaşık ve profesyonel tekniklere dönüştü" diyerek, suç oranındaki yükselişi online finansal dolandırıcılıktaki profesyonelleşmeye yoruyor.

Londra'daki RSA Konferansı'ndaki konuşmada yeni kurulan Polis Merkezi E-Suç Ünitesi (PCEU)'nde hükümete tavsiyeler veren Microsoft'un Şef Güvenlik Danışmanı Ed Gibson, bu üniteyi her geçen gün artan internet dolandırıcılığıyla baş etmede İngiltere için geleceğe doğru atılmış dev bir adım olarak adlandırdı. Gibson, "Bu rapor mekanizmasının bir eksiğiydi, şimdi İngiliz tüketiciler PCEU ile yeni bir raporlama mekanizmasına sahip oldukları için kendilerini rahat hissedecekler" dedi.

Garlik şirketi, 19 binden fazla kaçak tüccarı deşifre ederek karaborsa sitelerce çalınan İngiliz kimlik verilerinin ve finansal detayların oranının yüzde 27'den 57'ye yükseldiğini ortaya çıkardı. Ilube, "Online finans dolandırıcılığındaki endişe verici bu gelişme ve profesyonellik bu yılın çalışmasıyla ortaya çıkan büyük bir olaydır" dedi.

Zaman Online