BIST 10.655
DOLAR 32,20
EURO 35,04
ALTIN 2.525,13
HABER /  GÜNCEL

DHKP-C lideri ÖLDÜ MÜ?

DHKP-C'nin ele başı Dursun Karataş'ın öldüğü iddia edildi.

Abone ol

Sabancı’nın ölüm emrini veren terör örgütü DHKP-C’nin elebaşı Dursun Karataş’ın öldüğü iddia edildi. Uzun süredir kanser tedavisi gören Karataş’ın ölümünün, örgütte liderlik çekişmesi yaratmaması için gizlendiği söyleniyor.

İddialara göre, Brüksel’de önemli ve ciddi bir tedavi merkezi olan Chirec Nükleer Tıp Servisi’ne bağlı bir klinikte kanser tedavisi gören Dursun Karataş yaşamını yitirdi. Karaciğer kanseri olan ve vücudunun diğer organlarına da yayılan hastalık sebebiyle Belçika’da tedavi gören Karataş’ın tıp merkezinde takma isimle tedavi gördüğü öne sürüldü.

7 yıldır kanserdi

Örgütün yönetici kadrosunun, Karataş’ın ölümünü örgütte yaşanabilecek bir liderlik çekişmesi sebebiyle gizli tuttuğu söyleniyor. Dursun Karataş’a yaklaşık 7 yıl önce kanser teşhisi konulmuştu.

Hastane yalanladı

Interpolün takibinden kurtulmak için uzun süre sevgilisi olduğu ileri sürülen avukat Zerrin Sarı ile birlikte Almanya, Hollanda ve Belçika üçgeninde yaşamını sürdüren Karataş’ın hastalığının ilerlemesi üzerine Brüksel’de bir villaya yerleştiği, son zamanlarda ise tıp merkezinde yatılı tedavi gördüğü söyleniyordu. Karataş’ın öldüğü yolundaki iddialar dün AB’nin başkenti Brüksel’de yankı buldu. Ancak Brüksel’deki ’Chirec’ adlı gruba bağlı bir hastanenin ’Nükleer Tıp Kliniğinde’ kanser tedavisi görürken öldüğü iddia edilen Karataş’ın izine rastlanamadı. 

Basilique , Parc Leopold, Edith Cavell ve Braine-l’Alleud kliniklerinden oluşan dört hastanedeki yetkililer, bu isimde bir hastanın hastanelerine kayıtlı olmadığını, kliniklerinde birkaç gündür ölen bir hastanın da olmadığını belirtti.

3 gün önce beraat etmişti

Türkiye’de birçok kanlı eyleme imza atan ve 1996’da Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir Sabancı’yı öldüren DHKP-C’nin lideri Dursun Karataş, 3 gün önce gıyabında yargılandığı Belçika’da beraat etmişti. Belçika adaleti, uzun yıllar süren bir yargılama sürecinin ardından Dursun Karataş ile Zerrin Sarı, Şükriye Akar ve Bahar Kimyongür’ü beraat ettirdi. Firarda bulunan terörist Fehriye Erdal’ı ise tahliye etti. Anvers Mahkemesi, önceki kararların aksine, DHKP-C’yi “terör örgütü” olarak nitelendirmeyi de reddetti.

Karanlığın sol eli

KanlI eylemleri ve ’derin’ ilişkileri nedeniyle, ’Karanlığın sol’ eli olarak bilinen Dursun Karataş, 1953’te doğdu, gençlik yıllarında Devrimci Yol ve Dev-Genç örgütü içinde yer aldı. 1978’de Dev-Yol’dan ayrılarak Dev-Sol’u kurdu. Örgüt, o dönemde eski başbakan Nihat Erim ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Gün Sazak’ı öldürdü. Karataş, 12 Eylül harekatından sonra 30 Eylül 1980’de yakalandı. 9 yıl hapiste kaldı. Bu süre içinde örgütü cezaevinden yönetti. Başta güvenlik güçleri olmak üzere birçok suikast emrini içerden verdi. 25 Ekim 1989’da yurtdışına firar etti. Örgüt 1994 yılında siyasi temeli olan Mahir Çayan liderliğindeki THKP- C’den esinlenerek DHKP-C (Devrimci Halk Kurtuluş Partisi ve Cephesi) adını aldı. Karataş 9 Eylül 1994 tarihinde Fransa’da yakalandı. 4 ay cezaevinde kaldıktan sonra 26 Ocak 1995 tarihinde tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Binbir surat dayıoğlu

O tarihten beri firarda olan Dursun Karataş’ın birçok lakabı vardı, kimileri ’kara’ diyordu kimileri ’dayı’ kimileri ise ’taş’... Ancak sürekli makyaj çantası taşıdığı ve sık sık kılık değiştirdiği için emniyet güçleri tarafından ’binbir surat’ adıyla anılıyordu. Kaçak hayatı boyunca İsmail Baran, Halil Haydar, Mehmet Bilgiç takma isimlerini kullandı.