BIST 10.644
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.506,08
HABER /  DÜNYA

Devrik lider Bakiyev Belarus'ta

Kırgızistan'da 7-8 Nisan tarihlerinde gerçekleşen ayaklanmalarda devrilen lider Bakiyev'e Lukaşenko kucak açtı.

Abone ol

Kırgızistan'da 7-8 Nisan tarihlerinde gerçekleşen ayaklanmaların ardından önce ülkenin güneyine, sonra da Kazakistan'a geçen devrik Kırgız liderin Belarus'a gittiği doğrulandı. Kazak yetkililer dün yaptıkları açıklamada ülkeden ayrıldığı bilgisini verirken, Bakiyev'in uçağının hangi ülkeye gittiğini bilmediklerini ifade etmişti. Dubai'ye gittiği yönünde tartışmalar sürerken, Belarus'dan Bakiyev'in ülkelerinde olduğu açıklaması geldi.

Belarus Camhurbaşkanı Aleksander Lukaşenko yaptığı değerlendirmede, "Kırgızistan Cumhurbaşkanı Bakiyev, ailesi Minsk'te. Kendileri devletimizin ve şahsen benim korumam altında." dedi. Lukaşenko Bakiyev'in Pazartesi akşam saatlerinde Minsk'e geldiğini ifade etti.

Bakiyev'e açık davette bulunmuştu

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko daha önce de, Kırgız devrik lider Kurmanbek Bakiyev'in ve ailesinin zorlu günlerde her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya hazır olduklarını açıklamıştı. Bakiyev'e yaptığı açık davette Lukaşenko, "Eğer Kırgızistan Cumhurbaşkanı ve ailesi zor günlerinde yardım istiyorlarsa, Belarus buna hazır. Bugün, yarın ya da sonraki gün Belarus'a gelmek isterse, onu memnuniyetle karşılamak isteriz." ifadelerini kullanmıştı.

Kırgızistan'da kurulan geçici hükümet çıkan olaylarda 84 kişinin ölmesi ve bin 600 kişinin yaralanmasından Bakiyev ve yandaşlarını sorumlu tutuyor. Bakiyev'i yargılamaya hazırlanan geçici yönetim, suçlu bulunması durumunda devrik lideri bulunduğu ülkeden isteyecek.

Kırgızistan'da kurulan geçici hükümetin başkanı Roza Otunbayeva Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerini Bakiyev'e sığınma vermemeleri konusunda uyarmıştı. İkili ilişkilerin bozulacağı tehdidinde bulunan geçici hükümet, Bakiyev'in Kazakistan'da bulunmasına da karşı çıkmıştı.

"Bakiyev hala Kırgızistan'ın Cumhurbaşkanı"

Bakiyev'in istifa ettiği ile ilgili basında yer alan mektubun gerçek olduğuna inanmadığını kaydeden Lukaşenko, "Bana göre şu anda kendisi Kırgızistan'ın Cumhurbaşkanı. Basında yer alan istifa mektubu inandırıcı değil." değerlendirmesinde bulunmuştu. Bakiyev'in kardeşleri de Bakiyev'in istifa mektubunun sahte olduğunu iddia etmişti.

Ancak Kazakistan devlet haber ajansı Kazinform istifa mektubunun devrik lider Bakiyev tarafından Bişkek geçici hükümetine faks çekildiğini duyurmuştu. Kırgızistan'da kurulan geçici yönetimde Bakiyev'in istifa mektubunu tüm basına göstermişti.