BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,11
ALTIN 2.523,23
HABER /  GÜNCEL

TMSF 5 milyar doları yönetiyor

TMSF'nin patronu konuştu, Türkiye'de yaklaşık 5 milyar dolarlık bir finansmanı yönettiklerini söyledi.

Abone ol

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Şakir Ercan Gül, fonun 5 milyar dolar civarında bir finansmanı yönettiğini söyledi.

İstanbul Üniversitesi İktisat Kulübü tarafından düzenlenen, "8.Ekonomi Zirvesi 2010" konferansında, "Finans Sektörünün Yenilenen Perspektifi" konulu oturumda konuşan Gül, fonun risk esaslı bir yapıyı yönettiğini, olası bir risk durumunda fona devrin her zaman mümkün olduğuna dikkat çekti. Finansal yapıları en düzgün olan bankaların ödüllendirilmesi ve en zayıf olanların cezalandırılması amacı ile TMSF'nin bankalara, sermaye yeterliliği, aktifleri, karlılığı ve BDDK'nın verdiği notlara bakarak puan verdiğini belirten Gül, fonun şu anda 5 milyar dolar civarında bir finansmanı yönettiğini, olası bir sıkıntıda bu kaynağın kullanılacağını bildirdi.

Bankalarda gerçek kişiler adına açılan TL, döviz ve kıymetli maden cinsindeki tasarrufların TMSF güvencesi altında olduğunu belirten Gül, banka ve katılım bankalarındaki hesapların 50 bin TL'ye kadar olan kısmının sigorta kapsamında olduğunu vurgulayarak, 100 mevduat sahibinin 90'ının fon güvencesi altında olduğunu kaydetti. Gül, banka ve katılım bankalardaki mevduatın ise 350 milyar TL olduğunu kaydetti. Tahsilatta en önemli konunun zaman olduğunu ifade eden Gül, zaman geçtikçe tahsilat hakimiyetinin azaldığını, fona devredilen şirket ve bankaların en yüksek karşılığı bularak o dönemlerde satılabildiğini dile getirerek, "Şu anda satışa çıkartılsa o zamanki karşılığı bulamayız" dedi.

-FİNANSAL DÜZENLEMELER ÜST DÜZEYE ÇIKACAKTIR-

Albaraka Türk Genel Müdürü Fahrettin Yahşi ise krizlerin yayılma etkisi olduğunu, bir ülkede çıkan krizin diğer bir ülkeye çok rahat sıçrayabileceğini hatırlatarak, "Önümüzdeki dönemde finansal alanda uluslararası işbirliği ve düzenlemelerin üst düzeye çıktığı bir finansal mimari ile karşılaşacağımızı düşünüyorum" dedi. Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Targan Ünal ise kriz öncesi köpüklerin oluşmasında faiz, hisse senedi piyasaları emtia ve kur'un belirleyici olduğunu söyledi.