BIST 9.916
DOLAR 32,45
EURO 34,79
ALTIN 2.441,06
HABER /  DÜNYA

Devlet başkanı teröristle tokalaştı

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, ülkenin en büyük ikinci gerilla örgütü ELN üyesi silah bırakan 30 üyesiyle görüştü.

Abone ol

Kolombiya'nın en büyük silahlı örgütü Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) üyeleri silah bıraktı. Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, ELN'nin silah bırakan 30 üyesiyle bir araya geldi.

EL SIKIŞTI

Silah bırakanlar arasında 3 hamile kadın militan da bulunuyor. Manuel Santos, silahlarını teslim eden militanlarla el sıkıştı.

teror.20130718134453.jpg

ELN, Kolombiya’nın en büyük gerilla örgütü FARC ile yürütülen barış görüşmelerinin bir parçası değil ama grubun liderleri, müzakerelere katılmak istediklerini dile getirmişti.

Ama, Kolombiya hükümeti ELN ile masaya oturmak için grubun rehineleri serbest bırakmasını şart koşuyor. Yetkililer, solcu ELN örgütünün 1,500 üyesi olduğunu söylüyor.

teror1.jpg

BAŞKAN ÖRGÜT ÜYELERİNİ KENDİ KARŞILADI

Devlet Başkanı Santos, aralarında hamile üç kadın bulunan ve silahları ile malzemelerini bırakan örgüt üyelerini kendi karşıladı.

ŞİDDET VE SİLAHA BAŞVURMADAN MÜCADELE EDECEKLER

Cali’de konuşan Santos, “Barış süreci budur. Her bir ELN ve FARC üyesi idealleri uğruna girdikleri mücadele yolunda devam edecekler ama şiddet ve silaha başvurmayacaklar” dedi.

teror3.jpg

ANLAŞMA KASIM AYINDA

Bu arada FARC örgütünün baş müzakerecisi Ivan Marquez, yaklaşık elli yıldır devam eden silahlı çatışmaların yakında sona ereceğini söyledi.

Küba’da Kolombiya hükümeti ile yürütülen müzakerelere katılan Marquez, barış için tüm solcu partiler ile sendikaları birlik olmaya çağırdı.

Hükümet, Kasım ayında barış anlaşması imzalamak istiyor. Marquez ise, çözüm konusunda bu kadar hızlı davranılmaması uyarısında bulunuyor.

Kolombiya televizyon kanalı RCN’a konuşan Marquez, “Kasım ayında barış anlaşması yapılması mümkün. Ama bu başarmak için zamana ihtiyacınız var. Kötü bir barış anlaşması savaştan daha beterdir” dedi.

Kolombiya’nın en büyük gerilla örgütü Farc ile hükümet arasındaki görüşmeler geçen yıl Kasım ayında başladı. ELN ise sürecin dışında tutuldu.

silah.20130718135950.jpg

GÖRÜŞMELER 5 AYRI BAŞLIK ALTINDA DEVAM EDİYOR

Farc, geçen ay yayımladığı bir açıklamada her iki gerilla grubunun “birleşmeyi” tıklayın tartıştıklarını belirtmiş, bu açıklama ELN’in de müzakere sürecine dahil edilme girişimi olarak görülmüştü.

Fakat Kolombiya hükümeti, ELN’nin görüşmelere katılabilmesi için önce silah bırakmaları gerektiği ve tüm rehinelerin salınması şartını koşuyor.

ELN kısa bir süre önce Kolombiyalı bir askeri serbest bırakmıştı, ama grubun elinde hala rehineler bulunduğu tahmin ediliyor.

Hükümet adına müzakerelere katılan Humberto de la Calle, Küba’da yürütülen barış görüşmelerinin amacının ‘isyancıların silahlı mücadeleye son verip barış sürecine katılmalarını sağlamak’ olduğunu söyledi.

Toprak reformu konusunda uzlaşı sağlandı ama görüşmeler beş ayrı başlık üzerinden devam ediyor.

Farc müzakerecisi, Anayasal Meclisin Küba’da anlaşmaya varılan maddeleri yürürlüğe sokması gerektiğini söyledi.

Farc’ın, 2001’de 16 bin olan savaşçı sayısının 8 bine düştüğü tahmin ediliyor.

Yürütülen bu son müzakereler, çatışmaların başladığı 1960lardan bu yana dördüncü barış girişimi olarak değerlendiriliyor.