BIST 10.267
DOLAR 32,27
EURO 34,76
ALTIN 2.409,13
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Dev yatırım gümrüğe takıldı

Dünyaca ünlü otomotiv devi Hyundai Türkiye pazarı için bir yol ayrımında. İşte otomotiv devini zorlayan tercih.

Abone ol

Hyundai Motor Company Başkanı Yang, İzmit fabrikasına yatırım kararında son aşamaya gelindiğini, Türkiye-Kore arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmaması halinde başka seçeneklere bakacaklarını söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün de yılın başlarında açıkladığı Hyundai yatırımı, Türkiye-Kore Serbest Ticaret Anlaşması görüşmelerinin durması nedeniyle tehlikeye girdi. Hyundai Motor Company Başkanı Steve S. Yang, Türkiye'ye yatırım konusunda son aşamaya gelindikleri, Türkiye - Kore Serbest Ticaret Anlaşması'nın ileri tarihe ertelenmesi durumundaysa diğer alternatifleri değerlendireceklerini söyledi.

2002-2004 yılları arasında Hyundai Assan'ın Başkan Yardımcısı olarak Türkiye'de görev yapan Yang, Seul Otomobil Fuarı'nda sorularımızı yanıtladı. İzmit fabrikasının, Kore dışındaki ilk ve en eski Hyundai tesisi olduğunu hatırlatan Yang, "Kapasitenin artırılması ve yeni modelleri kapsayacak yatırımla ilgili çok detaylı çalışmalar yaptık. Hatta bitti gibi. Ancak Türkiye-Kore arasında serbest ticaret görüşmeleri durduğundan, başka alternatifleri değerlendirebiliriz" dedi.

YÜZDE 10 VERGİYE DEVAM

Hyundai Başkanı Yang, Avrupa Birliği ile Kore arasında serbest ticarete ilişkin anlaşmanın 4 Temmuz'da yürürlüğü gireceğini hatırlatarak, "Rekabetçi olmak zorundayız. Temmuzdan itibaren ürünlerimizi Avrupa'ya gümrüksüz sokabileceğiz. Türkiye pazarına sokabilmek içinse yüzde 10 vergi ödemeye devam edeceğiz" diye konuştu.
Serbest ticaret anlaşması imzalanmasının, nihai yatırım kararlarına olumlu katkı sağlayacağına değinen Yang, "Yatırımı sadece anlaşmaya endekslemiş değiliz, ancak Hyundai açısından en avantajlı ülkeyi seçmek zorundayız. Grubumuzun Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'da tesisleri var. Yakın zamanda Rusya devreye girdi. Gönlümüz Türkiye'deki yatırımlarımızı büyütmekten yana olsa da, başka yollar bulmak durumunda kalabiliriz" ifadesini kullandı.

İZMİT'İN BAŞKA ŞANSI KALMAZ

Türkiye-Kore Serbest Ticaret Anlaşması'nın bu yılın sonuna doğru ya da en geç 2012'de yürürlüğe girmesini arzu ettiklerini belirten Yang, "Şayet daha ileri ötelenirse, biz de pozisyonumuzu yeniden gözden geçirmek zorundayız" dedi ve şöyle devam etti:
"Bu, başımıza ağrılar girmesine neden olan bir durum. Tercihimizi başka ülkelerden yana kullanırsak, Türkiye'nin yatırımda hiçbir şansı kalmayacak. Üretimi tamamen durdurmayacağız, ama kapasite artmayacak. Accent ve i20 devam eder. Accent'in yerine geçecek model konusunda da henüz karar vermedik."

Türkiye'nin ve İzmit fabrikasının Hyundai açısından her zaman önceliği bulunduğunu ifade eden Yang, "İzmit fabrikası bizim ilk çocuğumuz. İşin özünde, duygularımız ve mantığımız arasında bir mücadele veriyoruz" deyimini kullandı. Yang, Türk hükümetinden, serbest ticaret anlaşması dışında başka bir destek beklemediklerine de sözlerine ekledi.

Hyundai Assan'daki hisselerini yüzde 70'den 85'e çıkarttıklarını söyleyen Yang, "Hisselerin tamamını almak gibi bir niyetimiz yok. Ali Kibar'a ihtiyacımız var" dedi.

KORE ANLAŞMASI TÜRKİYE'Yİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Avrupa Birliği ile Güney Kore arasında yürürlüğe girecek Serbest Ticaret Anlaşması'nın, Türkiye'yi rekabetçilik anlamında olumsuz yönde etkileyeceği belirtiliyor. Serbest Ticaret Anlaşması ile Kore malları, Avrupa pazarına düşük veya sıfır gümrükle girebilecek, Avrupa üzerinden Türk pazarına da kolayca ulaşabilecek. Ancak Güney Kore'nin AB'ye yönelik vergi ve tarife avantajları Türkiye için geçerli olmadığından, bu durum Türkiye'nin haksız rekabete yol açacak. Nitekim Avrupa malları Kore'ye gümrüksüz girerken, Türk malları gümrük vergisi duvarıyla karşılaşacak.