BIST 10.267
DOLAR 32,26
EURO 34,78
ALTIN 2.412,56
HABER /  GÜNCEL

Dünyanın gözü kulağı bu toplantıda

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile yapacağı görüşme başladı.

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO Genel Sekreteri Andres Fogh Rasmussen'i kabulünde, Libya'daki gelişmeler ele alındı. Görüşmede, Libya halkının iradesine saygı gösterilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi.

Başbakanlık Yeni Bina'da gerçekleşen kabulde, Libya'daki gelişmelerde, BM kararları doğrultusunda ateşkesin sağlanması noktasında nelerin yapılabileceği konusu ele alındı. Erdoğan ile Rasmussen görüşmesinde, Libya halkının iradesine saygı gösterilmesi konuşunda görüş alışverişinde bulunulduğu kaydedildi. Rasmussen'in, Erdoğan'a, NATO'nun yeni komuta yapısıyla ilgili bilgi verdiği öğrenildi.

Başbakanlık Yeni Bina'da gerçeklen görüşme saat 13.30'da başladı. Görüşme nedeniyle Bakanlar Kurulu Toplantısı'na da ara verildi. Görüşmede, Dişişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de hazır bulunuyor.

Görüşmenin ana gündem maddesini Libya'ya yönelik askeri operasyon oluşturuyor. Libya'daki halk ayaklanmasının ardından Libya Lideri Kaddafi güçlerinin halka yönelik müdahalesinin ardından ABD'nin öncülüğündeki Koalisyon Güçleri Libya'ya askeri operasyon düzenlemiş, 12 gün süren operasyon 13. gününde NATO'ya devredilmişti. Halen NATO komutasında devam eden operasyonda Türkiye de denetim rolü üstleniyor. İzmir'deki NATO Hava Üs Komutanlığı operasyonun insani yardım merkezi olarak görev yaparken; Türkiye, insani yardımları kontrol etmek ve silah ambargosunu denetlemek görevlerini yerine getiriyor.

Rasmussen'in Başbakan Erdoğan ile görüşmesinde operasyonla ilgili bilgi vermesi ve bundan sonraki süreç için de destek istemesi bekleniyor. Ancak, Türkiye'nin operasyona yönelik, sivillerin zarar görmemesi ve operasyonun kısa sürmesi gibi çekinceleri var. Başbakan Erdoğan'ın da bu çekincelerini görüşmede NATO Genel Sekreteri'ne aktarması bekleniyor.

Rasmussen, Erdoğan ile görüşmesinin ardından Davutoğlu ile ayrıca görüşecek. Rasmussen'in 16.45'te ankara'dan ayrılması bekleniyor.