BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Nükleer santralden sızıntıyı durdurma seferberliği

Uzmanlar, yüksek oranda radyoaktif suyun denize karışmasını önlemeye çalışıyor. Reaktör zemininde tespit edilen 20 santimetrelik çatlak kapatılamıyor.

Abone ol

Japonya'da uzmanlar, geçen ay meydana gelen deprem ve tsunamide hasar gören Fukuşima nükleer santralinden denize radyasyon sızıntısını durdurmaya çalışıyor.

Hafta sonunda iki numaralı reaktördeki bir beton çukurda 20 santimetrelik bir çatlak tespit edilmişti. Bu deliği, yüksek emiş kapasitesi olan polimerle kapama çabaları başarısızlıkla sonuçlandı.

Uzmanlar, yüksek oranda radyoaktif suyun izlediği yolu bulmak için boya kullanıyor.

Tokyo'da bulunan BBC muhabiri Roland Buerk, aşırı derecede ısınmasını önlemek için reaktöre su vermek zorunda olan uzmanların ikilemle karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Muhabirimize göre, reaktöre su verilmesi, tesisin etrafında daha fazla radyoatif su birikmesi ve buradan çevreye radyasyon sızması riskini beraberinde getiriyor.

Japonya Hükümet Sözcüsü Yukio Edano, sızıntının bir an önce durdurulması gerektiğini söyledi.

Edano, düzenlediği basın toplantısında, sızıntının uzun sürmesinin okyanus üzerinde çok büyük etkisi olacağını belirtti.

Uzmanlar, radyoaktif maddenin denizde hızla yok olacağını ve insan sağlığına tehdit oluşturmayacağını söylüyor.

Santrali işleten Tepco şirketi, çatlağa yeniden polime enjekte edileceğini açıkladı.

Şirket ayrıca türbin binasının bodrumundaki radyoaktif suyu da boşaltmaya çalıştığını belirtti.

Radyoaktif madde tanklara aktarılıyor. Bu bölge boşaltılır boşaltılmaz, reaktörün soğutma sistemlerinin yeniden devreye sokulması için çaba harcanacak.

Tepco'nun daha yüksek oranda radyoaktif olan suya yer açmak için, yarın denize 15 bin ton hafif oranda radyoaktif su boşaltabileceği söyleniyor.

Ölü sayısı 12 bin'i geçti

Bu arada 11 Mart'ta meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasındaki tsunamide ölenlerin sayısı 12,517'ye çıktı. 15,550 kişi de kayıp.

Ölenlerin yüzde 80'inden fazlasını kimlikleri teşhis edildi ve cenazeler yakınlarına teslim edildi.

Radyasyon endişesiyle santral çevresindeki arama çalışmaları askıya alındı.

161 bin kişi tahliye merkezlerinde barındırılıyor.