BIST 10.259
DOLAR 32,27
EURO 34,74
ALTIN 2.402,94
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

Dev santral Aliağa'da törenle açıldı

Dünyanın en büyük gaz motorlu elektrik santrali Çakmaktepe, İzmir’in Aliağa ilçesinde hizmete girdi.

Abone ol

Dünyanın en büyük gaz motorlu elektrik santrali Çakmaktepe, İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan Aliağa Organize Sanayi Bölgesinde Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın katıldığı törenle hizmete girdi.

İçten yanmalı motor bazlı dünyanın en büyük gaz yakıtlı elektrik santrali olan İzmir Aliağa Çakmaktepe Enerji Santrali 285 Milyon Euroya mal oldu. Çakmaktepe Enerji Santralı ve Kombine Çevrim Sistemi'nden, yılda 2 milyon 150 bin megavat/saat elektrik üretilecek. Santralin ürettiği elektrik Türk enerji piyasasına satılacak ve 350 bin meskene elektrik sağlayacak. Tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krize rağmen 285 Milyon Euro yatırım yaptıklarını söyleyen Çakmaktepe A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, “Bu santral Türkiye ekonomisinin moral ve gurur yatırımıdır” dedi.

DEV SANTRALIN AÇILIŞ KURDELASINI BAKAN YILDIZ KESTİ

280 MW güce sahip, 28 adet gaz motoru ve 2 adet buhar türbininden oluşan Çakmaktepe Enerji Santralı ve Kombine Çevrim Sisteminin açılışı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın katıldığı törenle açıldı. Törene bakan Yıldız’ın yanı sıra, Çakmaktepe Enerji Yönetim Kurulu Başkanı N.Atıl Akkan, Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa Kaymakamı İbrahim Keklik, Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz, İzmir Milletvekili İsmail Katmerci, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Necip Kalkan, Ege Bölgesi Sanayi Odası Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, bürokratlar, çok sayıda Sanayici, Çakmaktepe Enerji, ortakları ve misafirler katıldı.

TEMELİ 4 YIL ÖNCE ATILDI

Türkiye’nin en modern altyapısına sahip Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde (ALOSBİ), girişimcilerin bir araya gelmesi ile kurulan Aliağa Çakmaktepe Enerji Üretim A.Ş., doğalgaza dayalı elektrik üretmek amacı ile 4 yıl önce yola çıktığını söyleyen Aliağa Çakmaktepe Enerji Üretim A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, “Çakmaktepe Enerji Santralı ilk etapta 4 adet gaz motoru ve 34.8 MW kapasite ile kuruldu. Artan ihtiyacı karşılamak amacı ile 2008 yılı başında 2.etap yatırıma başlama kararı aldık. 8 adet gaz motoru ilavesi ile kapasiteyi 105 MW’a çıkarmayı planladık. 6 ay sonra ise yeni bir kararla 28 adet gaz motoru ve 280 MW kapasiteye ulaşmayı hedefledik. Türkiye’nin gururu bu yatırımın Bugün açılışını gerçekleştiriyoruz. Santralin ürettiği elektrik Türk enerji piyasasına satılacak ve yaklaşık 350 bin meskene elektrik sağlayacak.” Dedi.

KRİZDE 285 MİLYON EUROLUK YATIRIM YAPTIK…

Tüm dünyayı etkisi altına alan ekonomik krize rağmen “yatırıma devam” kararlarından ödün vermediklerini 2.ve 3.etap yatırımlarını krizin en yoğun hissedildiği 2008 yılı ortalarında başlatarak toplam 285 milyon Euro’luk yatırım yaptıklarını belirten Başkan Akkan, toplamda 280 MW kapasiteye sahip Aliağa Çakmaktepe Enerji Santralı ve Kombine Çevrim Sisteminin açılışını yapmanın haklı gururunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.
Akkan, “Herkes kriz türküsü söylerken, biz pembe Türkiye'yi hayal ettik. Krizlerden korkarsanız, aydınlık günlerde iş yapamazsınız. Krizlerde yatırım yapacağız. Aydınlık günlerde nemalarını toplayacağız. Bu başarının altında 156 ortağımızın payları var. Bu başarı, payları 1 milyondan 10 milyona kadar olan, sanayiye gönül vermiş İzmirli kahraman işadamlarının bir eseri. Burayı büyük paralarla kurmadık, finans enstrümanlarını çalıştırdık ve kurduk. 50 bin metrekare üzerine kurulu tesis 280 megavatlık. ÇED raporunu 8 ayda çıkardık. Normalde 12 ayda çıkıyor. Bu nedenle Çevre ve Orman Bakanlığına teşekkür ediyoruz. Bu süreler kısaltılmalı” dedi.

ENERJİ BAKANI YILDIZ: “ALİAĞA, TÜRKİYE’NİN YÜKÜNÜ OMUZLUYOR”

Törene katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Aliağa'nın yalnızca kendi ürettikleriyle yetinen değil, Türkiye'nin önemli yükünü omuzlayan güçlü bir ilçe olduğunu belirtti. Bakan Yıldız, “Burada gösterilen performans çok iyi bir performans. Biz her yıl 5-5.5 milyar dolar civarında bir yatırım yapmalıyız ki Türkiye'nin büyüme hızını karşılayalım. Türkiye 26'ıncı ekonomiden 8 yıl içinde ilk 17'ye hatta alım gücü pariteleri itibariyle ilk 15'e giriyorsa 2023'de ilk 10 ekonomi arasında olmayı hedef koymuşsa, o zaman farklı performans ortaya koymak zorundayız. Kamu, özelleşen yapısıyla özel sektörün önünü açacak. Özel sektör de yatırımları gerçekleştirecek.” diye konuştu.


Açılışın ardından, Bakan Yıldız ve beraberindekiler tesisi gezdi. Aliağa Çakmaktepe Enerji Üretim AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Akkan, Bakan Yıldız'a teşekkür plaketi sundu. Bakan Yıldız, daha sonra Aliağa Organize Sanayi Bölgesi içindeki Recep Tayyip Erdoğan hatıra ormanına fidan dikti.