BIST 10.056
DOLAR 32,23
EURO 34,81
ALTIN 2.424,46
HABER /  POLİTİKA

BDP'den güven ortamı için 4 şart

BDP lideri Selahattin Demirtaş demokratik siyasetin gelişimi için yapılması gerekenleri İNTERNETHABER'e anlattı.

Abone ol

Nergis DEMİRKAYA
İNTERNETHABER


ANKARA-
BDP ile hükümet arasındaki temas Kürt sorununun çözümü noktasında olumlu bir havaya neden oldu. Ancak PKK'nın ateşkes sürecini bir ayla sınırlandırması, ardından KCK operasyonları tartışmayı yeniden alevlendirdi.

"Hükümete biz bile güvenmiyoruz PKK'ya nasıl güven verecekler" diye soran BDP lideri Selahattin Demirtaş, "Lafla peynir gemisi yürümez” diyerek güven ortamı oluşması için 4 şart sıraladı.

Demirtaş Meclis açılış resepsiyonunda İNTERNETHABER’in sorularını yanıtladı. Demirtaş’a ilk sorumuz ateşkes süresinin neden 1 ayla sınırlandırıldığı oldu. Bunun PKK’nın kararı olduğunu, ancak umutlarının sürdüğünü anlatan Demirtaş ateşkes sürecinin kısa tutulmasının nedeniyle ilgili şu yorumu yaptı:
“Bence güvenmiyorlar. Türkiye’nin demokratik adımlar atacağı konusunda ciddi güven sorunu var. BDP bile güvenmiyor, biz bile güvenmiyoruz. PKK’ya nasıl güven verecekler onların sorunu.”

BDP'NİN GÜVEN İÇİN 4 ŞARTI

Güvensizlik sorununa dikkat çeken Demirtaş bu güvenin nasıl sağlanacağıyla ilgili sorumuza ise 4 önemli şart sıralayarak yanıt verdi. İşte o şartlar:
KCK operasyonları yapmamak, KCK operasyonları adı altında BDP’lileri tutuklamamak gerek. BDP’lilerle geleceğe dair demokratik siyasetin güçlendirileceği tartışmalar müzakereler yürütmek lazım. Seçim barajını düşürmek lazım. Terörle mücadele kanununu değiştireceğimize dair tartışmaların hükümet adına ifade edilmesi lazım. Bunlar yokken demokratik siyaseti biz nasıl yapacağız”

AKP'DEN DAHA UMUTLUYUZ

Kürt sorununun çözümü noktasında hükümet ile BDP’liler arasındaki son görüşme olumlu bir havaya neden olmuştu. Demirtaş’a bu olumlu havayı da hatırlattık. İyiniyet ifadeleriyle Kürt sorununun çözülemeyeceğini ifade eden Demirtaş, "Lafla peynir gemisi yürümez" diyerek şunları söyledi:

“Biz en karamsar olduğumuz dönem AKP’den daha umutlu olduğumuz dönemlerdir. Biz tümüyle süreç bitmiştir havasına hiçbir zaman girmedik. Ama somut gelişmeler olmadığı sürece karşılıklı iyi niyet ifadeleriyle Kürt sorunu çözülemez. Demokrasi iyi niyet ifadeleri ile gelmez. Lafla peynir gemisi yürümez.”