BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Denizin davalık fotoğrafları

35 yıl sonra günyüzüne çıkan fotoğraflar davalık oldu. İşte o fotoğraf...

Abone ol

Gazeteci Yüksel Hançerli, 1968-1972 arasında çektiği Deniz Gezmiş fotoğraflarını, ’Copyrigth’ koyarak yayınlayan yayınevini mahkemeye verdi. Hançerli, bazı fotoğrafların ilk kez yayınlandığını da söyledi.

İleri Yayıncılık, 40 yıllık gazeteci Yüksel Hançerli’nin çektiği Deniz Gezmiş fotoğraflarını izinsiz olarak albüm yapıp satmaktan mahkemelik oldu. Akşam Gazetesi’nde muhabirken 1968-1972 yılları arasında çektiği Deniz Gezmiş’in hiç bilinmeyen fotoğraflarını ’Yüksel Hançerli’nin objektifinden 1970 İstanbul’ adıyla kitap haline getiren Yüksel Hançerli, Adana’da dolaşırken bu kitabında yer alan Deniz Gezmiş’in bir fotoğrafının İleri Yayıncılık tarafından çıkarılan ’Deniz-Büyük Albüm’ adıyla basılan ve 50 YTL’den satılan bir albümünün kapağında yer aldığını fark etti.

Hemen kitabı satın aldı. Hançerli, bu albümü incelediğinde 6’sı Deniz Gezmiş’in 35 yıl sonra ilk kez yayınlanan fotoğrafları olmak üzere 10 fotoğrafının izinsiz olarak basıldığını tespit etti. Hançerli, hemen Adana Cumhuriyet Başsavcılığı’na İleri Yayıncılık Reklamcılık Tur. Nak. İnş. Gıda San. ve Tic. Ltd. yetkilileri aleyhine suç duyurusunda bulundu. Ardından da 75’i manevi, 25’i maddi 100 bin YTL’lik tazminat davası açtı.

NEGATİFLERİ BENDE

Hançerli, çektiği fotoğraflardan birinin davalı albüme kapak yapıldığını da belirterek, "Negatifleri bende ama üzerine ’Copyright’ yazmışlar. Kendilerine solcu diyen kişiler bu emek hırsızlığına nasıl tevessül eder?" dedi. Noter ihtarına yanıt vermeyen yayınevinin bastığı albüm bugüne dek 2500 adet satmış. Hançerli’nin Adana’da yaptığı suç duyurusu, suç yeri itibariyle İstanbul’a Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi.

KAVGADAN SONRA

Yıl 1969. Yer, tarihi olaylara sahne olmuş İstanbul Üniversitesi’nin bahçesi. Fotoğrafın ana objesi, daha öğrencilik yıllarında adı bir efsaneye dönüşmüş Deniz Gezmiş. Arkadaşlarıyla üniversite kapısına doğru yürüyor. Tam 35 yıl sonra gün yüzüne çıkan bu fotoğraf, sağ bir grupla girişilen yumruklu kavganın hemen sonrasında çekilmiş. Gezmiş’in hemen solunda el hareketiyle fotoğrafa yansıyan kişi ise onun en yakın arkadaşı; bugünün legal siyasetçisi ve ünlü avukatı Bozkurt Nuhoğlu.

Yayınevi yetkilisi: Haberimiz yoktu

Dava konusu ’Deniz-Büyük Albüm’ kitabını basan İleri Yayıncılık’ın Sorumlu Yazıişleri Müdürü Özgür Erden, gazeteci Yüksel Hançerli’nin açtığı dava ve yaptığı şikayetten haberleri olmadığını söyledi. Fotoğrafların izinsiz olarak kullanıldığına dair de bir bilgi sahibi olmadığını belirten Erden, haklarında açılmış bir dava varsa kendilerine yapılacak tebligatın ardından hukuki olarak savunma verebileceklerini kaydetti.

Kaynak: Hürriyet