BIST 10.183
DOLAR 32,36
EURO 34,66
ALTIN 2.388,57
HABER /  DÜNYA

Deniz Feneri aydınlattı

Deniz Feneri Derneği Pakistan depreminde zarar gören Mansehra bölgesinde yaptırdığı 3'ü lise 14 okul teslim etti.

Abone ol

Deniz Feneri Derneği'nin Pakistan'ın 2005'te meydana gelen depremden en çok etkilenen Mansehra bölgesinde yaptırdığı 3'ü lise 14 okul teslim edildi.

Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Engin Yılmaz, Sandasar Kız İlkokulu ve Ortaokulu'nda düzenlenen törende, okulların yapılması için sağladığı kolaylıktan dolayı Pakistan Hükümeti ve yöneticilerine teşekkür etti.

Yılmaz, Deniz Feneri Derneği'ne bağışta bulunan, desteğini esirgemeyen tüm bağışçı ve gönüllülere şükranlarını sunduğunu da belirtti.

Deniz Feneri Derneği'nin yoksulluğu ortadan kaldırmaya, sürdürülebilir ekonomik ve sosyal kalkınma sağlamaya kendini adamış uluslararası bir sivil toplum kuruluşu olduğunu, dünyanın değişik yerlerinde milyonlarca insanın takdirini kazandığını ifade eden Yılmaz, derneğin Pakistan'ın yaşadığı doğal afetler sonrası ortaya çıkan yoksullukla mücadelesine tüm gücüyle destek verdiğini kaydetti.

Pakistan Hükümeti ile 2005-2008 arasında yaşanan afetler sonrası insani yardım, çadır kentler, meslek kursları, eğitim yardımları gibi birçok alanda işbiriliği yaparak mağdur halka destek olduklarını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:

''Pakistan halkının yaralarını sarmaya çalıştık. Bugün de eğitim alanında yaptığımız projelerin başarıyla tamamlandığının bir göstergesi olarak, 14 okulun açılışını yapmak için buradayız. Biz deprem ülkesi insanlarıyız. Depremin acılarını yakından tanıyoruz. 2005'te yaşanan talihsiz felaket, Pakistan'ın aydınlık geleceğine büyük darbe vurdu. Minik bedenler sabah teneffüsünü beklerken bir trajediyle sarsıldı. Şimdi bize düşen görev kaybettiğimiz geleceğimizi geri kazanmaya çalışmak, yeniden var etmek.

Çocukların, gençlerin daha iyi eğitim ortamına sahip olmaları bizim için büyük önem taşıyor. Yapımı tamamlanan bu okullar, Pakistan'ın gelişmişlik düzeyinin yükselmesinde önemli bir adımı teşkil edecektir.''

Derneğin yoksullukla mücadelesinin her alanda süreceğini belirten Yılmaz, derneğin, 10 yıl önce ''yeryüzündeki son yoksul kişiye ulaşıncaya kadar çalışacağız'' vizyonuyla yola çıktığını söyledi. Yılmaz, ''Derneğin cömert, sorumlu destekçileri ve gönüllüleri olduğu sürece biz de yeni projeler için yeni adımlar için kendimizde cesaret bulacağız, güç bulacağız. Aldığımız bu güçle dünyanın neresinde olursa olsun ihtiyaç sahibine yardım elimizi uzatıyoruz'' dedi.

Pakistan ve Pakistan halkını çok sevdiklerini vurgulayan Yılmaz, ''İstiyoruz ki Pakistan'daki tüm çocukların yüzünde çiçekler açsın. Pakistan insanı güzellikleri hak ediyor'' şeklinde konuştu.

HAZARA ÜNİVERSİTESİ İNŞAATI

Deniz Feneri Derneği'nin eğitim ve öğretime her zaman önem verdiğini, hayata geçirdiği projelerle bunu kanıtladığını ifade eden Engin Yılmaz, şöyle konuştu:

''Yaptığımız ve yapmayı planladığımız çalışmalardan anlaşılacağı üzere eğitimin bir ülkenin kalkınması için ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Ancak daha iyi bir eğitim seviyesine ulaşmış toplumlar daha iyi yaşam şartlarına ulaşabilme, gelişmiş ülkelerle rekabet edebilme seviyesine ulaşabilir. Bu bağlamda üniversiteler geleceğin tohumlarının yetiştirildiği bahçeler olarak karşımıza çıkıyor. Derneğimiz Pakistan'da büyük bir gelecek bahçesi yapıyor. Temel atma törenine Sayın Devlet Başkanı Pervez Müşerref'in de katıldığı Hazara Üniversitesi inşaatı hızla devam ediyor. 3 fakülte ve 30 bölümden oluşan üniversite, yüzlerce öğrenci için iyi bir eğitim yuvası olacak.''

''YARDIMLAR YARALARIN SARILMASINA KATKI SAĞLADI''

Mansehra Belediye Başkanı Serdar Yusuf da depremin ardından Pakistan'a yaptığı yardımlar ve inşa ettirdiği 14 okul için Deniz Feneri Derneği'ne ve desteğini esirgemeyen Türk halkına teşekkür etti.

Türkiye ile Pakistan halkının dost ve kardeş olduğunu vurgulayan Yusuf, bu dostluğun tarihi geçmişe dayandığını, 8 Ekim 2005'teki depremin ardından Türkiye'den yapılan yardımların yaraların sarılmasına önemli katkı sağladığını söyledi.

Yusuf, yaptırılan 14 okul ile bölgenin eğitim, kültür seviyesinin yükseleceğini, bunun ülkenin gelişmesinde önemli olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından Deniz Feneri Derneği Başkanı Yılmaz, okulların sembolik anahtarını Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine teslim etti.

8 bin 864 metrekare kapalı alana sahip 3'ü lise, 11'i ilkokul olmak üzere toplam 14 okulda, 41'i bilgisayarlı 115 derslik bulunuyor. Okullarda 5 bin 220 öğrenci öğrenim görebilecek.

Derneğin, depremde hasar gören Hazara Üniversitesi'nde 43 bin metrekarelik alana kurulacak tıp, fen bilimleri ve hukuk fakülteleri ile bunlara bağlı 30 bölümün inşaatı ise devam ediyor.

Pakistan'da yaşanan depremin ardından Muzafferabad, Balakot, Mansehra, Peshavwar ve Bagh kentlerinde 35 bin aileye ulaşan Deniz Feneri Derneği, yaklaşık 3 milyon 260 bin dolar insani, 10 milyon 62 bin dolar eğitim yardımı yaptı.

Açılışı yapılan 14 okul ile Hazara Üniversitesi de tamamlandığında, derneğin Pakistan'a yaptığı yardımların toplamı yaklaşık 20 milyon dolara ulaşacak.