BIST 10.209
DOLAR 32,41
EURO 34,81
ALTIN 2.399,82
HABER /  GÜNCEL

Bu semtler yerle bir olacak

Profesör Celal Şengör "depremin eli kulağında" diyor. 7.6 büyüklüğünde olacak ve 2 dakika sürecek depremde en riskli bölgeleri de açıkladı.

Abone ol

Prof. Celal Şengör, Taraf gazetesinden Neşe Düzel'in beklenen İstanbul depremiyle ilgili sorularını yanıtladı. Şengör'e göre İstanbul depreminin eli kulağında... En riskli yer ise Yeşilköy...

Şengör şunları söyledi:   

İZMİT DEPREMİNDEN SONRAKİ 30 -50 YIL İÇİNDE BEKLENİYOR

Yakın bir zamanda İstanbul'da deprem beklediğini belirten Şengör, "Ama istatistiki olarak İstanbul depremi İzmit depreminden sonraki ilk 30-50 yıl arasındaki bir tarihte bekleniyor" dedi.

7.6 BÜYÜKLÜKTE OLACAK VE 100 BİN İNSAN ÖLECEK

İstanbul'un Çin'deki gibi 7.9'luk bir depreme dayanamayacağını kaydeden Prof. Şengör, böyle bir depremde ölü sayısı ve yıkımın çok büyük olacağını ifade etti. Şengör'e göre İstanbul'daki depremin şiddeti maksimum 7.6 olacak. 2 dakika sürece ve 50-100 bin arasında insan ölecek ve 40 bin bina da dümdüz olacak.

DEPREM NEREDE OLACAK?

"Marmara'da şu anda çok küçük depremler oluyor. Bu da fayların aktif olduğunu gösteriyor. Bu faylar beklenen büyük İstanbul depreminin hizasında diziliyor. Ama bu hareketlilik İstanbul depreminin habercisi değil. Marmara'daki hareketlilik bizi başka türlü endişelendiriyor. Mesela Büyükada'yla Silivri arasında hiç deprem olmuyor. Ben buranın kilitlendiğini hissediyorum. Fay kırılırsa oradan kırılacak diye düşünüyorum."

YEŞİLKÖY 10 ŞİDDETİNDE HİSSEDECEK

İstanbul'da olması beklenen deprem için modellemeler yapıldığını söyleyen Şengör, bu modellemelere göre depremin şiddetinin sadece bir yerde 10'a çıktığını dile getirdi. Modellemelere göre İstanbul'da olacak depremi Yeşilköy ve civarında yaşayanlar 10 şiddetinde hissedecek. Diğer sahillerde ise 9 ve 8'e düşecek.

EN RİSKLİ YERLER

Prof. Celal Şengör, İstanbul'un en riskli yerlerini de açıkladı. Şengör'e göre depremde en fazla tehlike arz eden yerler; Anadolu yakasında Moda, Fenerbahçe ve Üsküdar, Avrupa yakasında ise Haliç'in güneyi, klasik İstanbul, Eminönü, Yeşilköy ve civarı..

1509'DAKİ GİBİ OLACAK!

"İstanbul'da en son deprem 1766'da oldu. Fatih Camii olduğu gibi aşağıya inmiş. Ama İstanbul'da en büyük deprem 1509'da yaşanmış. Tsunami olmuş, surlar yıkılmış. Ben yine 1509'daki gibi olacağını düşünüyorum."

"İSTANBUL LAZLARA KALACAK"

Şengör'ün en ilginç tespiti ise Lazlarla ilgili. Şengör'e göre genelde İstanbul'un Karadeniz tarafına yakın kesimlerinde yaşayan Lazlar depremden en az etkilenecek. "İstanbul Lazlar'a kalacak" diyen Şengör, "Buralarda sağlam evlere bir şey olmayacak, sadece sallanacaklar" şeklinde konuştu.

TSUNAMİ OLACAK

"Tsunami modeli yapıldı. Yeşilköy'de tsunami ihtimali olduğu, tsunami olması halinde dalga boyunun 6 -7 metreye çıkacağı neticesine varıldı. 6 -7 metre ne demek? Sahil düzse tek katlı evin tamamı gitti demek. Deniz istila eder. Tsunami, boğazın içine girdiğinde dalga yüksekliği giderek düşer."