BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  POLİTİKA

Deniz Baykal'ın CHP'den ihracı istendi

CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın partiden ihracı istendi..

Abone ol

CHP üyesi Av. Volkan Hüseyin Ertem, CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın CNN Türk televizyonunda katıldığı canlı yayında "Halep sünni bir İslam kentidir" şeklindeki açıklamalarının tüzüğe göre parti suçu olduğunu belirterek, ihraç istemiyle disipline sevkinin Parti Meclisi gündemine alınmasını talep etti.

Ertem, Sabah'ta yer alan habere göre; Baykal'ın yaptığı açıklamaların parti içi huzursuzluklara neden olduğunu ve partinin tüm program ve görüşlerine ters düştüğünü kaydederek, partiden kesin ihraç edilmesi talebini dilekçe ile genel merkeze iletti.

Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, hükümetin Suriye politikasına verdiği destek ve CHP yönetimine ilişkin eleştirileri nedeniyle hedef haline gelmesi ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun kendisiyle ilgili değerlendirmelerine yazılı açıklamayla yanıt verdi.Kılıçdaroğlu ile bu konuları ele aldıkları üç baş başa görüşmenin gerçekleştiğini belirten Baykal, bu görüşmelerin sonuncusunun, 26 Aralık 2015'te olduğunu ve 3,5 saat sürdüğünü ifade etti. Baykal, şöyle devam etti:“7 Kasım 2015'te ve daha öncesinde de Sayın Genel Başkan, bize kendisini ağırlama şerefini vermiştir. Bu buluşmalarımızda doğal olarak partimizle ilgili sorunlar ayrıntılı bir biçimde konuşulmuştur. Bu konuşmaların içeriğiyle ilgili açıklama yapma takdirini Sayın Genel Başkan'a bırakıyorum. Parti grup toplantısında ve daha sonra bir televizyon programında yaptığım açıklamalar, parti ve ülke kamuoyunda bir duyarlılık yaratma ihtiyacından kaynaklanmıştır. YÖNETİM KRİZİEğer yapılan ikili görüşmelerimizde ele alınan konuların, söylenen sözlerin gereği yapılabilmiş olsaydı kamuoyuna herhangi bir açıklama yapmak gerekli olmayabilirdi. Konuşulan konular, sohbet mutabakatları düzeyinde kalıp hayata geçirilmeyince partiye yönelik ilgi ve umudun arttırılması ve parti tabanındaki soğuma ve karamsarlığın kırılması için, CHP'nin kendisini başkalaştırma girişimlerine ve yönetim krizine karşı tepkisini en azından hissettirmek gerekli olmuştur.”PARTİLİLER ARAYIŞTAPartideki yönetim zafiyetini aşma ihtiyacını hisseden bazı sorumlu ve deneyimli partililerin arayışlara girdiğini ve girişimlerde bulunduğunu bildiren Baykal, “Bu çerçevede bana da arkadaşlarımız öneriler getirmişlerdir. Bu öneriler karsısında benim cevabım, bu konuların takdir yetkisinin Sayın Genel Başkan'da olduğudur” görüşünü aktardı.SusamamAçıklamalarının “AK Parti'ye destek” şeklinde yorumlanmasını da değerlendiren Baykal, terörle mücadeleye destek olmanın herkesin görevi olduğunu hatırlattı. Baykal, “Terörle mücadelenin başarılı olması ve buna destek olmak, hepimizin görevidir. 'Suriye sorununun bu hale gelmesine kim yol açtıysa altında kalsın, bize ne' deme hakkımız da yoktur. Bizim sorunumuz, iktidarla hesaplaşmanın ötesinde Türkiye'ye sahip çıkmaktır. AKP'ye karşı çıkmakla Türkiye'ye sahip çıkmak arasındaki ayrımı yapabilmek devlet adamı olmanın gereğidir” dedi. Baykal, Suriye'de yaşananlara ilişkin de “Bugün Ortadoğu'daki medeniyetlerin Halep'iyle, Necef'iyle, Kerbela'sıyla, Erbil'iyle, Kobani'siyle bütün kültürlerin bütün kimliklerin korunmalarını ve barış içinde yaşamalarını istemekten başka hiçbir niyetim olamaz. Zulüm ve yıkım karşısında susamam” değerlendirmesinde bulundu.


TALEP NOTER YOLUYLA İLETİLDİ
Noter kanalıyla CHP Genel Başkanlığı makamına gönderilen dilekçede, Deniz Baykal'ın Halep ve PYD konusundaki açıklamaları hatırlatılarak, "Bu beyanlar parti tüzüğümüzün 2. maddesinde belirtilen 'Siyasal ilkeler ve değerler' ile 3. maddesinde belirtilen 'Amaç' başlıkları altında düzenlenen parti ilke ve değerleri ile amacına aykırıdır. Parti programımızda belirtilen 'Hiç kimse din, dil, ırk ve mezhep yönünden herhangi bir ayrımcılığa tabii tutulamaz' ile 'Yurtta barış, dünyada barış' ilkeleriyle çelişiyor" denildi.

TEDBİR VE İHRAÇ TALEBİ
CHP Genel Başkanlık makamı tarafından PM'ye sevk edilerek işleme alınması talebiyle gönderilen dilekçede, "Antalya Milletvekili Deniz Baykal hakkında, parti meclisimizin, parti tüzüğümüzün 68. maddesinin (F) bendi gereğince öncelikle üyeliği hakkında tedbir kararı verilmesi, parti tüzüğünün 70. maddesinin (A) bendinin (A) fıkrasındaki, 'Programa ve tüzük kurallarına, kurultay ve yetkili organ kararlarına aykırı davranmak' şeklindeki hükme aykırı iş bu fiilinden ötürü partiden kesin çıkarma cezası ile cezalandırılması için gereken işlemin yapılması" talebi yer aldı.

AYLİN NAZLIAKA ÖRNEĞİ
Deniz Baykal'ın milletvekili olmasından dolayı, Atatürk posteri tartışmaları sonrası disipline sevkedilen Aylin Nazlıaka örneğinde olduğu gibi, Baykal'ın disiplin talebinin CHP Parti Meclisi'nde görüşülerek karara bağlanması gerekiyor. PM'ye direk başvuru yapılamayacağı için, Genel Başkanlık makamına iletilen dilekçeyi, başkanlığın PM'ye havale etmesi gerekiyor.