BIST 9.879
DOLAR 32,47
EURO 34,71
ALTIN 2.437,08
HABER /  POLİTİKA

Deniz Baykal da az değişmemiş!

Deniz Baykal'ın 19 sene önce hararetle savunduğu bir konunun bugün tam karşısında yer alması değiştiğinin göstergesi..

Abone ol

CHP lideri Deniz Baykal'ın, bundan 19 yıl önce o günkü adıyla Özel Harp Dairesi'ne girilmesini ve gizli arşivin araştırılmasını istediği ortaya çıktı. Bu ilginç ayrıntı, "kontrgerilla" iddiaları üzerine Meclis'te komisyon kurulması için verilen önergenin satır aralarında yer alıyor. Önergede, bugün hukukun yaptığını, o dönem Meclis'in yapması önerilmiş.

Zaman Gazetesi'nde yer alan habere göre Deniz Baykal, partisinin önceki günkü Merkez Yönetim Kurulu'nda (MYK), Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a suikast ve devletin tepesine uzanan izleme-takip iddialarının ardından derinleşen soruşturmayı değerlendirmişti. CHP lideri, "Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) şüpheli muamelesi yapılıyor." eleştirisini getirmişti.

Bu sözler, ister istemez Baykal'ın SHP milletvekili iken 1990 yılında 29 arkadaşı ile birlikte Meclis'e verdiği önergeyi hatırlattı.

İtalya'daki 'Gladio' operasyonunun etkisiyle gündeme getirilen önergede, Seferberlik Bölge Başkanlığı'nın bağlı olduğu Özel Kuvvetler Komutanlığı'nın o dönemki karşılığı olan Özel Harp Dairesi'nin faaliyetlerini araştıracak bir komisyon kurulması isteniyordu. Amaç, aynı zamanda NATO üyesi olan Türkiye'de de benzer bir yapılanmanın olup olmadığının ortaya çıkarılmasıydı.

Önergenin gerekçesinde, yakın geçmişin karanlık hadiselerinden bahsediliyordu: "Son otuz yılda üç askerî müdahale yaşayan, terör olayları ile istikrarsızlığa sürüklenen ülkemizde, geçmişin karanlığını aydınlatmak, demokrasimizin geleceği açısından kaçınılmaz bir görevdir. Olayın ciddiyeti, konuya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin el koymasını gerekli kılmaktadır."

Baykal ve arkadaşlarının sıraladıkları talepler ise bugünkü tartışmalara ışık tutacak derecede anlamlıydı. Hem Genelkurmay'ın en hassas birimlerinden birinin faaliyetleriyle ilgili 'şüphelerin' aydınlatılması hem de 'gizli arşiv bilgilerinin' incelenmesi istenmişti. Verilen önerge, demokrasinin işlerlik kazanması ve Meclis'in egemenliğinin yapılacak bu araştırma ile ortaya konulması gerekçesine sahipti.

İşte, Baykal ve arkadaşlarının TBMM arşivine kaldırılan o ifadeleri:

"Bu amaçla kurulacak araştırma komisyonu, Özel Harp Dairesi'nin formel biçimini, geçmiş faaliyetlerini incelemeli, kontrgerilla örgütü tartışmalarına açıklık getirmeli, ilgili herkesin bilgisine başvurarak, gerekli bütün belgeleri ve gizli arşiv bilgilerini araştırmalıdır. TBMM, egemenliğin halkımıza ait olduğunu, demokrasinin işlerliğini, açıklığın demokrasimiz için yegane yol olduğunu ortaya koymalıdır."