BIST 10.277
DOLAR 32,33
EURO 34,84
ALTIN 2.390,19
HABER /  GÜNCEL

Demirtaşa psikolojik muayene

Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 9 sanık, psikiyatr tarafından muayene edildi.

Abone ol

DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu ve ’’askerlikten kurtulmak için hile yapmak’’ suçundan yargılanan 9 sanık, psikiyatr tarafından muayene edildi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Mahkemesi tarafından bilirkişi atanan psikiyatr Tabip Binbaşı Semih Dikkatli, bu kişilere ilişkin muayene sonuçlarını, daha sonra yazılı olarak mahkemeye sunacak.

Hava Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı’nda kurulan mahkemede görülen davanın 4. duruşmasının, öğleden sonraki bölümüne sanıklar ve avukatları katıldı.

Duruşmada, DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici, Şırnak Milletvekili Sevahir Bayındır ve Van Milletvekili Fatma Kurtulan izleyici olarak hazır bulundu.

Yükümlü sanık Furkan Kılıç, kimseye rapor almak için para ödemediğini, kimseden de bu konuda yardım almadığını ileri sürerek, askerlik şubesinden hastaneye sevk aldığını, ancak hastanede heyet karşısına çıkmadığını ve rapordan soruşturma sırasında haberdar olduğunu söyledi.

Kılıç’ın avukatı Hasan Anlar, müvekkilinin, asker hastanelerinin dışında herhangi bir sivil hastanede muayene edilmesini ve rapor verilmesini talep etti.

Sanık Hacı Ömer Sıradağ ise Ankara’da tanıştığı 3 kişi vasıtasıyla askerliğe erteleme raporu almak istediğini ancak bu kişiler tarafından kendisine ’’askerliğe elverişsiz’’ raporu alındığını belirterek, bu rapor için söz konusu kişilere toplam 40 bin YTL ödeme yaptığını kaydetti.

Sanık Hakan Sezer, Ali Görücü vasıtasıyla ’’askerliğe elverişsiz’’ raporu aldığını, bu iş için Görücü’nün kendisinden 12 bin dolar istediğini, ancak Görücü’ye 2 bin dolar ödeme yaptığını belirtti. Sezer, raporun sahte olduğunu, jandarmanın düzenlediği operasyon sırasında öğrendiğini ifade etti.

DTP’Lİ DEMİRTAŞ DA MUAYENE EDİLDİ

Mahkeme Başkanı Ahmet Erdem, bazı sanık avukatlarının, müvekkillerinin psikolojik rahatsızlıklarının bulunup bulunmadığının tespiti için talepte bulunduklarını belirterek, Genelkurmay Başkanlığı Sağlık Komutanlığı Rapor Şube Müdürlüğünde görevli psikiyatr Hava Tabip Binbaşı Semih Dikkatli’nin, mahkeme tarafından bilirkişi olarak atandığını söyledi.

Dikkatli, mahkeme huzurunda yemin ettikten sonra, duruşma sırasında, sanıklar Nurettin Demirtaş, Ayhan Sönmez, Hasan Şimşek, İsmail Sert, Murat Akin, Nizamettin Onar, Ramazan Batbay, Güven Kaymaz ve Eşref Avcı’yı, kendi talepleri doğrultusunda muayene etti.

Binbaşı Dikkatli, mahkeme tarafından tahsis edilen bir odada gerçekleştirilen muayenelere ilişkin sonuç ve değerlendirmeleri, sanıkların sayısının çok olması nedeniyle daha sonra mahkemeye yazılı olarak sunmak üzere süre talebinde bulundu.

Sanık İsmail Şahin Pulat ise askerliği erteletmek için Bulut Giniş ve Burak Özsoy vasıtasıyla rapor almak istediğini, ancak bu kişilerin kendisine ’’askerliğe elverişsiz’’ raporu aldığını savundu. Pulat, bu iş için toplam 23 bin 500 YTL ödeme yaptığını anlattı.

Doktor olduğunu söyleyen sanık Kadir Kerem Kurt da askerlik şubesinden askeri hastaneye sevk aldığını, ancak hastanede heyet karşısına çıkmadığını, sevk evraklarını alan Süleyman adlı şahsın, hastanedeki işlemlerini halledeceğini kendisine söylediğini, bunun üzerine evrakları bu kişiye verdiğini ileri sürdü.

Kurt, daha sonra ismini bilmediği bir kişinin telefonla arayarak, sevk evrakı ve kimlik fotokopisinin ellerinde bulunduğunu belirterek, kendisini tehdit ettiğini söyledi.

’’DEMİRDAŞ, ADETA BÜLBÜL GİBİ ŞAKIYOR’’

Sanık Kamiran Dağlar, akciğer tüberkülozu olduğu gerekçesiyle daha önceden hastanede tedavi olduğunu iddia ederek, askeri savcılığın soruşturması kapsamında Beytepe Asker Hastanesindeki tedavisinde ise sağlam çıktığını söyledi. Aytekin Demirdaş ve Süleyman Eke’yi tanımadığını savunan Dağlar, Yüksekova’da yaşamasına karşın aynı yerde bulunan sanıklar Veli Çırk ve Behçet Kesici’yi de tanımadığını iddia etti.

Dağlar’ın avukatı Nezir Erakin, Aytekin Demirdaş’ın mahkeme huzurunda ’’adeta bülbül gibi şakıdığını’’ belirterek, ’’Şimdiye kadar böyle bir sanık görülmemiştir. Demirtaş’ın mahkemeyi yanıltmaya çalıştığını düşünüyorum. Bu nedenle beyanlarına itibar edilmemesini istiyorum. Ayrıca güzide ordumuzda böyle birinin bulunmasını yadırgıyorum’’ diye konuştu.

Savcı Albay Ahmet Zeki Üçok, mahkeme huzurunda güzel konuşarak insanları etkilemenin ayrı bir şey, delillere dayanarak savunma yapmanın ise ayrı bir şey olduğunu belirterek, ortada sahte bir raporun olduğunu ve bir savcının buna göre davasını açacağını söyledi.

Üçok, askeri görevliler ilgili bir takım sözler söylenmesini ise en azından şık bulmadığını kaydetti.

Sanıklar Halil İbrahim Acar, Halil Özçelik, Hasan Sever, İdris Akay, İsmail Sert üzerlerine atılı suçu kabul etmeyerek, tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme Başkanı Hakim Albay Ahmet Erdem, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verildiğini ve duruşmanın 28 Nisan Pazartesi günü saat 10.00’a ertelendiğini açıkladı.