BIST 10.899
DOLAR 32,19
EURO 34,98
ALTIN 2.455,14
HABER /  POLİTİKA

Demirtaş'a göre PKK dimdik ayakta

Leyla Zana'nın çıkışı ve Dağlıca saldırısı BDP'de çatlağa yol açtı mı? Demirtaş, partisinin yol haritasını açıkladı.

Abone ol

"Ne Kürtler PKK'dan ne de Türkler AKP'den barış beklemesin" diyen Demirtaş yine farklı konuştu.  "PKK'ya karşı inisayatif aldı" yorumları yapılan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, çözüm için Öcalan ve PKK'yı adres gösterdi.

BELİ KIRILACAK BİR ÖRGÜT DEĞİL

Demirtaş'ın sözleri Leyla Zana'nın açıklamalarına bir anlamda mesaj niteliği taşıyor. Demirtaş, "PKK’nin eylemleriyle ortaya çıktı ki, PKK öyle bitirilecek, beli kırılacak bir örgüt değil. İşte Başbakan bunu gördü. Sri Lanka modelinin bir model olmadığını anladı." iddiasında.

PKK VE ÖCALAN ARASINDA TEMAS SAĞLANMALI

Demirtaş ne demişti?sin

"Din adamları, Alevi dedeleri, analar, barış girişimlerinde bulunması gereken çevrelerdir. Barış önce vicdanlarda yapılır, ondan sonra kağıda dökülür. Dolayısıyla halkın, toplumun vicdanını temsil eden kesimler boş durmamalıdır. Yani barışı getirecek olan biziz. Üçüncü ülkeler değildir. Ne Kürtler PKK'nın barış getireceğini beklesinler, ne Türkler AKP'nin barış getireceğini beklesinler, beklemek zorunda değilsiniz. Halk barışı kendisi getirecektir. O yüzden barış meselesinde kimse görev beklememelidir. Herhangi bir müzakerenin gelişmesini beklememelidir.

konuşan Demirtaş, "PKK bütün silahlı faaliyetlerini durdursun" sözlerine açıklık getirdi:

-Ben şunu öneriyorum. On bir aydır Sayın Öcalan’la temas yok. PKK ile Öcalan arasında kesinlikle sağlıklı bir temas sağlanmalı. Bakın, Öcalan’la avukatları arasında temas sağlanmalı demiyorum. Öcalan’la PKK arasında bir temas sağlanmalı. Ve, bunun mekanizması yaratılmalı. Bu mekanizmanın İmralı’da işlemeyeceği açık.

ÖCALAN İMRALI'DAN ÇIKARILSIN

-Ev hapsi demiyorum. Öcalan İmralı’dan çıkarılmalı ve örgütüyle ilişki kurabilecek pozisyona getirilmeli diyorum. Ki böylece süreci yönetebilsin Öcalan. Hükümet Sayın Öcalan’a böyle pozitif bir yaklaşım gösterdiği takdirde, PKK de buna mutlaka pozitif bir cevap vermeli ve barış sürecine katkı sunmalı.

DAĞLICA KARAYILAN'A KARŞI DEĞİL

Karayılan'ın PKK'da istenmediği iddialarına "Dağlıca eyleminin Karayılan’a karşı yapıldığı düşünülmemeli. Karakol baskını yapılmamasını, içinde bulunulan sürecin bir politikası olarak anlatıyordu" sözleriyle karşı çıkan Demirtaş, silahların susması için yapılması gerekeni anlattı:

PROTOKOL YÜRÜRLÜGE GİRSİN

"Eğer devlet bugün PKK’nin silahları susturmasını istiyorsa, PKK’de hâkimiyet sorunu yoktur. PKK’nin sınır dışına çekilmesini gerçekleştirecek olan şey, hükümet ile Öcalan’ın görüşmesidir. Ancak bu görüşme böyle bir sonucu verebilir. Aslında ortada yarım kalmış bir protokol var. İmralı ve Oslo görüşmeleri sonrasında hazırlanmış olan bu protokolün yürürlüğe girmesini isteriz biz. Ama o protokol hükümetin reddetmesi sonucunda yürürlüğe girmedi."

PKK BÖLÜNMEZ

Karayılan'ın değil KCK'nın Kürt sorununda muhatap olduğunu savunan Demirtaş, PKK ile ilgili çıkan o haberleri ciddiye almıyor:

"KCK muhataptır. KCK’nin bir yürütme konseyi var ve bugün Karayılan başındadır. Yarın başkası başında olur. KCK bir kurumdur ve kurum muhataptır. BDP’nin başında da bugün biz varız ama yarın olmayabiliriz. Ama BDP de bir kurum olarak Kürt sorununda muhataptır. Bu yüzden PKK’yle ilgili “iç çatışma, birbirini boşa çıkarma, bölünme” tartışmalarından, “yok mağaralarını ayırdılar” gibi magazin laflarından bir şey çıkmaz. Bu bir Brezilya dizisi değil. Gerçek bir savaş yaşanıyor burada."