BIST 10.725
DOLAR 32,18
EURO 34,94
ALTIN 2.437,22
HABER /  POLİTİKA

Demirelden Kerkük yorumu

Demirel, Kerkük meselesinin diplomasiyle çözülmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye Kerkük için askeri güç kullanamaz" dedi.

Abone ol

Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Kerkük meselesinin diplomasiyle çözülmesi gerektiğini belirterek, "Türkiye Kerkük için askeri güç kullanamaz" dedi.

Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Karaköy Rotary Kulübü'nün Hilton Oteli'nde düzenlediği "Türkiye ve bölgesindeki son siyasi gelişmeler" konulu toplantıya katıldı. Mecliste görüşülen Kerkük meselesi ile ilgili görüşlerine açıklayan Demirel, "Kerkük ve Musul'un Lozan'da Misak'ı Milli Sınırları dışında kalması bugün yaşananlara adeta davetiye çıkarmıştır. Türkiye bugün Kuzey Irak'taki PKK terörü sebebiyle ağır kayıplar vermeye devam etmektedir. Kerkük büyük bir petrol kentidir. Bu sebeple son birkaç sene içerisinde bütün Kürt aşiretleri buraya yerleştirildi. Şimdi Kerkük'te yapılan katliamların sebebi de budur. Sonuçta burada da çözüm Irak'ın toprak bütünlüğünü sağlamaktan geçiyor. Yani Kerkük ve Bağdat diğer bütün şehirler gibi Irak'ın şehirleri olarak kalmalıdır. Türkiye'nin bu noktada güç kullanmak gibi bir durumu da yoktur. Türkiye Kuzey Irak'ta kurulan Kürt devletinin içeriye vereceği zararı bahane ederek kuvvet kullanmaya kalkmamalı daha fazla kan dökülmesine zemin hazırlamamalıdır. Türkiye bu aşamadan sonra problemi diplomatik yollarla çözmeye çalışmalıdır" diye konuştu.