BIST 10.674
DOLAR 32,18
EURO 34,93
ALTIN 2.423,46
HABER /  POLİTİKA

Gül hakkındaki gensoruya red

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül hakkında verilen gensoru reddedildi. Gül, CHP eleştirilerine sert yanıtlar verdi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül hakkında verilen gensorunun gündeme alınması Meclis Genel Kurulu'nda reddedildi.

Oylamadan önce konuşan Gül, Anavatan'ın hakkında böyle bir gensoru vermesini, yapılanları anlatmak açısından fırsat olarak gördüğünü söyledi.

Gül'ün konuşmasından satırbaşları şöyle;

Avrupa Birliği: Sanki AB ile biz müzakerelere başladık, AK parti geldi işleri geri götürüyor diyorsunuz. Bizim dönemimizde Türkiye sadece adaydı. AB ile karşılıklı bir ilişki yoktu. Bizden önce çok büyük fırsatlar vardı ama bunlar partileriniz tarafından kaçırılmıştır. Ne yazık  ki evdeki görevleri yapmadığımız için o fırsatları hep kaçırdık.

Eski doğu avrupa ülkeler bile AB'ye girdi. Niçin? Sizin iktidarınızda onlar müzakerelere başladılar, mesafe aldılar, evlerinin içini düzene koydular. Ne zamanki AKP iktidara geldi AB şok oldu. Çünkü onlar bile bunları beklemiyorlardı. Sandılarki AK Parti Türkiye'yi AB'den alıp başka yerlere götürecek.

AB kulübü kapısında yazılı olan şartları yerine getirmeye başladık. Bunu söylerken bizden önce yapılanları görmemezlikten gelmek istemem. Onların da her zaman hakkını veririm.

AB'DE KARŞILAŞILAN ZORLUKLAR:
O kaçırdığımız fırsatlar varya (yaz döneminde inşaat yapmak varken kış dönemine kalmak) işte o dönemi kaçırdık. Şimdi AB'nin kendi dertleri var.

CHP'li vekillerin protestosuna cevap:
Ben derdimi anlatıyorum. Eğer böyle yaparak beni bozmak istiyorsanız, ben sinirlenince daha iyi konuşurum.

Şimdi AB bizim süratimizi yavaşlatmak için bu tedbirleri alıyorlar. Türkiye AB'ye üye olur olmaz, o noktaya gelince Türkiye karar verecek. Bunun örneği var; Norveç... Onun için reformları kararlı bir şekilde devam ettirmek önemlidir.

IRAK KONUSU

Bağdat'ta açık olan bir kaç büyükelçilik varsa üstünde hala bayrağını dalgalandıran, sefir tutabilen ülke varsa o Türkiye'dir. Bir çok arap ülkesinin bile sefirini tutmaya cesaret edemediği dönemde Türkiye oradadır.

KIBRIS KONUSU

Kıbrıs politikamızda bir fark vardır. Daha önceki hükümetler 73 milyonun çıkarlarını gözardı ederek politika izlemişlerdir. Statükocu politikayı terk ettik, aktif bir politika izlemeye başladık. Burda Rumlar'ın oyununu deşifre ettik.

Bunlar hamasetle, küsmekle ya da evinde oturmakla olmaz. Bu sabır, diplomatik mücadele ve haklılığını usanmadan savunmakla olur.

Daha önce Rauf Denktaş nerelere gidebiliyordu? Yanlış olan bizim Kıbrıs politikamızdı. Sadece Kıbrıs'a gidip genel sekreterle görüşebilirdi. Şimdi Kıbrıs Cumhurbaşkanı herkesle görüşüyor. Bunlar ilk defa olan şeylerdir. O referandumdan sonra adada iki ayrı ırk, iki ayrı dil ve iki ayrı demokrasi kabul edilmiştir.

Kim kıbrıs davasına daha çok sahip çıkıyor? Hamasetle değil, işle sahip çıkmak gerekir, iş... Kıbrıs bizim elimizde çürüdü, geriledi öylemi...

ABD İLE İLİŞKİLER

ABD ile ilişkiler önemlidir. Değerlidir, karşılıklı çıkar, ortak değerler üzerinedir ilişkilerimiz. Dolayısıyla bu müttefiklik anlayışına önem veriyoruz.
Ancak bu ortak hedeflerin gerçekleştirilmesinde izlenecek metot konusunda zaman zaman fikir ayrılıklarımız olabilir, olmaktadır. Önemli olan bunları gidermektir.

Tabiki iki ayrı ülkenin herşeyi birbirine uyacak değildir. Ama şu önemlidirki şimdiye kadar ilişkilerimiz stratejiktir lafı hep sözde olmuştur.

ERMENİ TASARISI;

Protestolara sinirlendi; Burda önemli bir meseleyi konuşuyoruz. Hala anlayamadıysanız...

İlk defa ciddi tepki ve politika AK parti hükümeti tarafından ortaya konmuştur.

Halkımız bunları görmektedir... Halkımız kadir şinasdır... Bazıları olmasada... Her ne kadar politika gereği bunlarla ilgili şeyler söyleseniz de siz de bunları kalbinizde kabul ediyorsunuz. //