BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu'ndan Rusya'ya sert yaptırım mesajı!

Başbakan Davutoğlu, Rusya-Türkiye krizi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Davutoğlu, "Yaptırımlardan korkmuyoruz ancak bundan her iki ülke de zarar görecek" dedi.

Abone ol

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Sırbistan devlet televizyonu RTS'ye verdiği demeçte, gündeme dair açıklamalarda bulundu.

Tüm ülkeler Rusya'ya yaptırım uygularken Türkiye'nin bunu yapmadığını hatırlatan Davutoğlu, "Rus dostlarımız bunu unutmamalı. Rusya'nın bizim komşumuz olduğunu ve onlara karşı yaptırım uygulamayacağımızı söylemiştik. O zaman yaptırımlardan şikayet eden Ruslar, bugün bize karşı yaptırım uyguluyor. Türkiye büyük bir ülkedir. Yaptırımlardan korkmuyoruz ancak bu yaptırımlar sürerse, bundan her iki ülke de zarar görecek" diye konuştu.

TÜRKİYE-SIRBİSTAN İLİŞKİLERİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Türkiye ile Sırbistan arasındaki işbirliği, hem sembolik hem de diplomatik açıdan Balkanlar'daki herkese, bölge geleceğinin daha barışçıl ve refahlı olacağı mesajı vermektedir" dedi.

Davutoğlu, Sırpların 5-6 farklı ülkede yaşadığına dikkati çekerek, bu nedenle Sırbistan'ın bölge istikrarı ve barışı için Türkiye'nin en önemli stratejik ortaklarından biri olduğunu söyledi.

Sırbistan ile Kosova arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi sürecinde AB ara buluculuğunda devam eden Belgrad-Priştine diyalog sürecine de değinen Başbakan Davutoğlu, Türkiye'nin de bu süreci desteklediğini kaydetti.

Davutoğlu, "Bu diyalog süreci, bölgedeki gerginliği düşürmek için önemli bir faktör. Aynı zamanda bu, Sırbistan'a AB kapısını da açan bir faktör" ifadesini kullandı.

AB'ye katılım müzakerelerinde ilk fasılları açmaları ve başarılı bir AGİT dönem başkanlığını tamamlamaları dolayısıyla Sırp mevkidaşı Aleksandar Vuçiç'i tebrik ettiğini aktaran Davutoğlu, "Sırbistan, elde ettiği bu başarılar ve sonuçlarla süreçlerin öncülüğünü yapabilir. Türkiye ile Sırbistan arasındaki işbirliği, hem sembolik hem de diplomatik açıdan Balkanlar'daki herkese, bölge geleceğinin daha barışçıl ve refahlı olacağı mesajı vermektedir" diye konuştu.

"SIĞINMACI KRİZİ KONUSUNDA EYLEM PLANIMIZ VAR"

Başbakan Davutoğlu, kısa bir süre önce AB ile Türkiye arasında yeniden olumlu bir diyalog süreci başladığını anımsatarak, "Kasım ayında Brüksel'de ortak bir zirve düzenledik ve AB ile Türkiye ilişkilerinden yeni bir dönem başladı. Sığınmacı krizi konusunda birlikte çalışıyoruz ve bir eylem planımız var. Türkiye Avrupa'ya, Avrupa da Türkiye'ye yardım edecek. Bu, sorumlusunun Türkiye ya da Avrupa olduğu bir kriz değil, ancak sorunları çözmek için birlikte çalışacağız" dedi.

"MÜZAKERE ETMEYE HAZIRIZ ANCAK..."

Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Davutoğlu, Türkiye'nin tansiyonun yükselmesini istemediğini kaydetti.

Davutoğlu, "Müzakere etmeye hazırız ancak Ruslar, bu olayı araştıracak ortak bir komisyon kurulması teklifimizi kabul etmediler. Şu ana kadar Rus tarafı önerilerimize olumlu yanıtlar vermedi. Bizim, kendi hava sahamızı koruma hakkımız ve sorumluluğumuz var. Rusların da kendi hava sahalarını korumak için hakkı ve sorumluluğu var" ifadesini kullandı.