BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,50
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu'ndan Rusya'ya sert mesaj

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rus uçaklarının Suriye'de sivilleri hedef aldığını söyledi. Rakamlarla Rusya'nın Suriye'deki operasyonlarından örnekler veren Davutoğlu, Suriye'de kalıcı barış arzusunu bir kez daha dile getirdi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya'nın Suriye'ye yönelik müdahalesini eleştirdi, Rus uçaklarının çoğunlukla ılımlı muhaliflerin mevzilerini, hatta sivilleri hedef aldığını söyledi. Rusya'yı Suriye'deki sivil ölümlere neden olmakla suçlayan Davutoğlu, saldırılarda 150 çocuğunda yaşamını yitirdiğini söyledi.

Ahmet Davutoğlu, Yeni Türkiye Yolunda programında konuştu. Rusya'nın Suriye'deki hava saldırılarını eleştiren Başbakan Davutoğlu, Suriye'deki bütün tarafların orada bulunmak için ileri sürdükleri gerekçenin DEAŞ olduğunu; ancak Rus uçaklarının bu bölgede farklı davrandığını söyledi. İşte Davutoğlu'nun o açıklamaları;

"Rusya'nın son zamanlarda yaptığı 4198 uçaktan sortiden sadece 191'i

Rusya'nın siviller ve ılımlı muhalifleri hedef almaktan bir an önce vazgeçmesi gerekiyor.

DEAŞ mevzilerine yönelik saldırılar olmuştur. Diğer bombalamalar birçoğu Türkiye'ye yakın bölgelerde bulunmak üzere ılımlı muhaliflerin mevzilerine ve hatta sivil insanlara yönelik olmuştur. Son saldırılar ise özellikle Bayırbucak Türkmenlerini hedef almıştır.

"RUSYA İLE BİRLİKTE SİVİL ÖLÜMLER ARTTI"

Rusya'nın alana girmesiyle sivil ölümlerde de kayda değer artış yaşandı. Bu sayı son haftalarda 600'ün üzerine ulaştı ve daha da yüksek rakamlara doğru her gün artıyor. Bunu sadece biz söylemiyoruz, bunu

uluslararası insan hakları kuruluşları söylüyor. Bu bilançodan 150'den fazlasının çocuk olduğunu tüm dünyanın bilmesini istiyoruz"

"RUSYA'NIN TAVRI ANLAŞILIR GİBİ DEĞİL"

Rusya'nın da yazımında aktif rol oynadığı bu kararın daha mürekkebi kurumadan çıkıp sivilleri bombalaması anlaşılır bir şey değildir. Rusya'nın siviller ve ılımlı muhalifleri hedef almaktan bir an önce vazgeçmesi gerekiyor. Uluslararası toplumun bu konuda harekete geçmesini bekliyoruz. Aksi takdirde Suriye ihtilafı daha yıllarca sürecek, terör de maalesef bitmeyecektir. 

KALICI ÇÖZÜM İSTEDİ

Meşruiyetini tümüyle kaybetmiş bir yönetimin varlığını sürdürmesini öngören bir girişimin Suriye'ye barış ve istikrar getirmesi de mümkün değildir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı, sorunun diplomatik çözümü açısından olumlu bir adımdır, bunun için destek de beyan ettik. Ancak bu kararın Suriye halkını Esad'ın zulmünden koruyacak gerçekçi bir perspektife kavuşması gerekiyor. Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Cenevre Bildirisi temelinde Suriye'de siyasi geçişe dayalı kalıcı bir çözüm için Suriye muhalefeti ve diğer fikirdaş ülkelerle birlikte gayretlerini sürdürecektir."