BIST 9.645
DOLAR 32,54
EURO 34,87
ALTIN 2.431,83
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu'ndan Rusya için kritik açıklamalar...

Başbakan Davutoğlu, Rusya ile yaşanan krizi değerlendirdiği televizyon programında önemli açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Rusya ile yaşanan gerilimde krizi başlatan taraf olmadıklarını söyledi. Rusya'nın doğalgazı kesmek gibi bir yola tevessül edeceğini düşünmediğini ifade eden Davutoğlu, buna rağmen en kötü ihtimallere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini kaydetti.

Davutoğlu, Habertürk'te dün katıldığı televizyon programında gündeme dair soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu. Türkiye-Rusya ilişkilerinde krizi başlatan taraf olmadıklarını söyleyen Davutoğlu,

Ama en kötü ihtimale de hazırlıklı olmamız lazım (Rusya'nın doğalgazı kesme ihtimali). Onun için de Enerji Bakanlığına, değişik alternatifleri çalışma talimatı verdim.

Türkiye'nin kendi hava sahasını korumaya dönük bir eylemle bulunduğunu ifade etti. "Rus uçağı olduğunu bilinseydi farklı davranabilirdik" sözlerinden, "Hava sahası ihlaline izin verirdik" anlamının çıkmayacağını anlatan Davutoğlu, şöyle konuştu;

"YA O UÇAK TÜRKİYE'YE SALDIRSAYDI"

"Eğer bu uçaklar durdurulmamış olsaydı ve bir şehrimize saldırmış olsaydı şu anda herhalde Türkiye'de herkes 'Niye Türk Silahlı Kuvvetleri görevini yapmadı, hükümet neredeydi, niye Türk Silahlı Kuvvetlerine gerekli talimatı vermedi' diye sorulurdu. Bu uçaklar Suriye uçağı ya da başka bir uçak olabilirdi. Ve Türkiye'de bir yere füze fırlatabilir, birçok şey yapabilirdi. O yüzden bizim tutumumuz açık.

PUTİN'İN İDDİALARINA CEVAP

DEAŞ, Suriye'de nerede? Rusların bombaladığı Bayırbucak bölgesinde DEAŞ var mı? Yok. Dolayısıyla orada bir DEAŞ petrolü olma ihtimali var mı? Yok. Türkiye'nin, DEAŞ'ten bir petrol aldığına dair herhangi bir belge var mı? Yok.

RUSYA DOĞALGAZ'I KESER Mİ?

Enerjide ben Rusya’nın böyle bir yola tevessül edeceğini düşünmüyorum çünkü çok ciddi karşılıklı angajmanlar, ikinci müşterisiyiz hem de uluslararası hukuktan kaynaklanan karşılıklı haklarımız, taahhütlerimiz var. Yani bu bir bavul ticareti değil. Bu ‘dur’ dediğinde duracak olan. Karşılıklı taahhütler var. Ama en kötü ihtimale de hazırlıklı olmamız lazım. Onun için de Enerji Bakanlığına, değişik alternatifleri çalışma talimatı verdim. Bu çalışma da yapıldı.

SOSYAL MEDYADAKİ O VİDEOYU HATIRLATTI

Erzurumlulara sormuşlar, tek tek, ‘böyle bir durum olursa ne yaparsınız’ diye. Biri öyle diyor, ben böyle bir şey teklif ediyor değilim ama ‘ ‘gerekirse tezek yakarız ama sınırlarımızı çiğnetmeyiz’ gibi bir ifade kullanıyor bir Erzurumlu. Biz tabi böyle bir şey olacak değil Allah’ın izniyle elimizdeki bütün imkanları kullanacağız. Muhtemelen de böyle bir gelişme olmaz. Ama olursa bizim milletimiz, vatanı ve onuru için gerekli fedakarlıkları göstermeye de hazır bir millettir. Benim bu anlamda milletimize güvenim tam. İnşallah böyle olacak anlamına gelmez. Olursa alacağımız tedbirler var. Alıyoruz, alacağız."