BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.435,80
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu vizesiz AB için tarih verdi

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB ile yürütülen müzakereler sonunda önü sürülen bazı düzenlemelerin olduğunu, bir yılda çalışmaların tamamlanarak vize muafiyetinin başlayacağını söyledi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB ile sürdürülen müzakereler kapsamında en geç 2016'nın Ekim ayında vize muafiyetinin başlayacağını söyledi. Türk vatandaşlarının Schengen bölgesindeki her yere rahatlıkla gidebileceğini ifade eden Davutoğlu, geri kabul anlaşmasının da yanlış anlaşıldığını söyledi.

Habertürk yayınında soruları cevaplayan Başbakan Davutoğlu, geri kabul anlaşmasının Türkiye'ye özel bir uygulama olmadığını, tüm birlik üyelerinin hepsine uygulandığını söyledi. Davutoğlu, vize muafiyetlerinin de bu anlaşma sonrası başladığını kaydetti. Davutoğlu canlı yayında şunları söyledi;

"Yılda iki zirve yapılacak. Üst düzey ekonomik diyalog başlayacak. Üst

Davutoğlu, vize muafiyetinin kapsamına ilişkin de, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin Schengen bölgesindeki her yere rahatlıkla gidebileceğini söyledi.

 düzey enerji diyalog başlayacak. Siyasi diyalog devam edecek. İlk defa Türkiye AB ilişkileri bir ete kemiğe bürünüyor, bir çerçeve kazanıyor. Şimdi ise bir yapı kazanıyor. Bu çok önemli.

ÖNE SÜRÜLEN 72 ŞART NE?

Peki 72 şart nedir? Bunlarını çoğu teknik şeyler. Yani 72 deyince bizim yapacağımız mesela, pasaportların nüfus cüzdanı, kimlik cüzdanı haline dönüşmesi vesaire, vesaire. Bu konuda da yürütülen çalışmaları hızlandıracağız.

"EKİM AYINDA VİZE MUAFİYETİ"

İnşallah mart ayında ilk rapor çıkacak. Haziran ayında geri kabul anlaşması devreye girecek. Ondan sonra da senkronize şekilde en geç ekim ayında da vize muafiyeti, yani vatandaşlarımızın amasız, fakatsız, vizesiz, beklemesiz Avrupa’ya seyahatleri gerçekleşecek.

TÜRKİYE MÜLTECİ KAMPI MI OLACAK?

Türkiye, mülteci kampına mı dönüşecek, hayır. Bu da söz konusu değil. Eğer bu anlaşma olmamış olsaydı, Türkiye mültecilerle ilgili ne kadar uğraşması gerekiyorsa yine uğraşmaya devam edecekti. Bu anlaşma, bize gelen mültecilerin sayısını artıran anlaşma değil. Mülteciler Avrupa’dan gelmiyor ki bizim mülteci yükümüz artmış olsun. Bu anlaşmayla bizim üzerimizdeki mülteci yükünün külfeti paylaşılacak. 3 milyar avro bu anlamda sağlanacak. Ayrıca da birlikte düzenleme ile yasal olmayan mülteci akını yerine yasal bir kotayla Avrupa ülkeleri mülteci alacak. Doğrudan mülteci alacak. Bunları bir düzene koyacağız. Bu anlamda bir önemi var. Yoksa Türkiye bir mülteci, açık hava hapishanesine dönecek diye bir algı yanlış. Avrupa ile anlaşmamış olsak da zaten mülteci riskimiz neyse ondan fazla olacak değil ondan daha az olacak.”