BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,79
ALTIN 2.421,26
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu'ndan İran'da flaş açıklamalar

Başbakan Davutoğlu İran'da Türkiye-İran İş Forumu'nda konuştu.

Abone ol

Başbakan Davutoğlu İran'da Türkiye-İran İş Forumu'nda konuştu.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları:

İlişkimizde artık paradigmatik bir zihniyet değişimine ihtiyaç var. Türkiye ve İran kadim komşu ve dost iki ülke. Coğrafyaları çok geniş bir alanı kuşatan ve birlikte, bir arada değerlendirildiğinde Afro-Avrasya'nın en dinamik kuşağını oluşturan bir coğrafya. Bu zemin üzerinde şimdi artık bu coğrafyaları ve halklarımızı birleştiren yeni bir anlayışla yaklaşmamız lazım. Bu da karşılıklı müzakere anlayışı değil, aynı tarafta düşünerek potansiyelimizi maksimum düzeyde hayata geçirme, potansiyelimizi en üst düzeyde dünya ekonomisiyle rekabette öncülük edecek şekilde devreye sokma.

Batı Asya'da Türkiye, İran'ın Avrupa'ya açılan kapısı, İran ise Türkiye'nin Asya'ya açılan kapısı. Bu bize ulaştırma ve lojistik alanında olağanüstü imkanlar sunuyor. Bugün karayolu, demiryolu ulaşımı ve hava yolu ulaşımı konularında kapsamlı değerlendirmelerde bulunduk ve çok güçlü bir iradeyle önümüzdeki dönemde bu alanlarda ciddi hamleler yapma kararı aldık. Önümüzdeki dönemde Mersin Limanı ile Bender Abbas Limanı arasında, Trabzon Limanı ile Bender Abbas Limanı arasında, Türkiye'deki hızlı tren koridoruyla, İran'da Tahran'dan Tebriz'e doğru ilerlemesi planlanan hızlı tren koridoru arasında irtibatlarımızı güçlendireceğiz

Geçen sene devreye giren tercihli ticaret anlaşmasının uygulanmasında hiçbir aksama olmaması konusunda prensip mutabakatına vardık. Dün bana aktarılan tercihli ticaret anlaşmasıyla ilgili özellikle bürokrasiden kaynaklanan hususları giderme konusunda kararlıyız. Tercihli ticaret anlaşmasının bir sonrasında serbest ticaret anlaşmasına geçecek şekilde gümrük duvarlarını tümüyle indirecek bir yaklaşımı da benimsemeyi düşünüyoruz.