BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu'ndan dönüşümlü başbakanlık yanıtı

Koalisyon görüşmeleri öncesi CHP'nin nabzını tutan Abdülkadir Selvi, ana muhalefet partisinin şartlarını ve Davutoğlu'nun yanıtını yazdı.

Abone ol

Başbakan Davutoğlu, CHP'nin dönüşümlü başbakanlık şartına "Kılıçdaroğlu 23 Nisan'da Başbakan olabilir" yanıtını vermiş.

Koalisyon senaryoları arasında konuşulan AK Parti-CHP ortaklığı gündemdeki yerini koruyor. AK Parti'ye yakın kalemlerden Selvi, CHP kulislerinden edindiği izlenimleri köşesinde aktardı. 

Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi, bugünkü yazısında CHP'nin koalisyon için iki şartı olduğunu duyurdu. Yazar, bunlardan ilkinin Erdoğan'ın kendi sınırlarına çekilmesi, diğerinin de dönüşümlü Başbakanlık olduğunu yazdı.

Davutoğlu'nu Erdoğan'la karşı karşıya getirme gibi bir proje yatıyorsa, Davutoğlu'nun buna müsaade etmeyeceğini ifade eden yazar,  daha sonra Davutoğlu’nun, TÜSİAD başkanıyla yaptığı görüşmede gündeme gelen “dönüşümlü başbakanlık” cevabını aktardı:

DAVUTOĞLU: 23 NİSAN'DA BAŞBAKAN OLUR

"Şimdi dönelim dönüşümlü başbakanlık konusuna. Başbakan'la görüşme sırasında TÜSİAD Başkanı bu konuyu gündeme getiriyor. Başbakan, "O ancak 23 Nisan'da başbakan olabilir. Bir de arzu ederse 1 Nisan'da 1 günlüğüne. Böyle bir şey kabul edilebilir mi? Bizim oy oranımız ve milletvekili sayımız ortada, CHP'nin sayısı da ortada" karşılığını veriyor.

CHP: TAHKİM EDİLMİŞ BAŞBAKAN YARDIMCILIĞI OLABİLİR

CHP'de ise “Dönüşümlü başbakanlık kabul edilmez ise tahkim edilmiş başbakan yardımcılığı olabilir" diye alternatif bir formül gündemde. Kılıçdaroğlu'nun güçlü yetkilerle donatılmış başbakan yardımcılığı modeline açıklar.
CHP özetle, “Davutoğlu, CHP'nin iktidar ortağı olmasını istiyorsa bizim kırmızı çizgimiz yok ama iki şartımız var" diyor.
İki şart ne?
1-Başbakan'ın, Cumhurbaşkanı ile olan pozisyonunu netleştirmesi lazım.
2-Kılıçdaroğlu'na dönüşümlü başbakanlık ya da takviye edilmiş bir başbakan yardımcılığı pozisyonu sağlanmalı.
Uzun lafın kısası, muhalefet Che Guevara modunda. “Gerçekçi ol, imkansızı iste."