BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu'ndan çalışan kadınlara iyi haber

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Çalışan Kadınlar Buluşması'na katıldı ve çalışan kadınlara müjde verdi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, çalışan annelere müjdeler vererek, 'Belediyelerimize kreş açma zorunluluğu getiriyoruz. Kadın girişimcilere 30 bin TL’ye kadar geri ödemesiz hibe verilecek. Okullarda tam eğitim ve öğretime geçiyoruz' dedi.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Çalışan Kadınlar Buluşması'na katıldı.

1 KASIM SONRASI KADINLARA ANNELERE YEPYENİ HİZMETLER

Ahmet Davutoğlu, kadınların doğru kararlarla demokrasi, adalet ve hukuk düzenine yön vereceğini anlatarak, "2002'den bu yana yaptıklarımızı 1 Kasım'dan sonra yapacaklarımızla taçlandıracağız. 1 Kasım sonrası kadınlara, annelere, topyekun ailelere yönelik yepyeni hizmetlerimiz olacak. Bunları seçim beyannamesinde zikrettim. Doğum hediyesi kapsamında ilk çocuk için 300, ikinci çocuk için 400, üç ve üzeri çocuk için 600 lira ödeme yapacağız. Bugün itibarıyla doğum hediyesi uygulamamız kapsamında 342 bin 729 anneye 148 milyon 110 bin lira ödeme yaptık son 3-4 ay içinde" diye konuştu.

Doğan her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının devleti "şefkatli bir anne" olarak görebilmesini istediklerini dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Devlet, hep baba gibi gösterilir. Kemal Tahir'in en çok sevdiğim romanı Devlet Ana'dır. Bizim devletimiz ana şefkatine sahip olmalı, baba otoritesine değil. Ertuğrul yetişmişse Hayme ananın elinde yetişmiştir. Hayme analar olursa nice civanmertler yetişir. Devleti anne şefkati ile tanımlamalıyız. Doğum yapan memur annemiz ve kardeşimizin doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçirdiği süreleri artık memuriyet kıdemine sayıyoruz. Belediyelerimize kreş açma zorunluğu getiriyoruz. Kadınların iş gücüne katılımını daha da kolaylaştırıyoruz."

ÇALIŞAN ANNELERE SAĞLANACAK AYRICALIKLAR

Başbakan Davutoğlu, kadın girişimcilere 30 bin liraya kadar faizsiz kredi imkanı sunduklarını anlatarak, 100 bin liraya kadar beş yıl vadeli olarak kullanılacak kredi için de yüzde 85 kefalet imkanı sağlamaya devam edeceklerini söyledi.

DOĞUM İZNİ

Çalışan kadınlara doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü çocukta 6 ay yarı zamanlı tam ücretli çalışma hakkı verdiklerini dile getiren Davutoğlu, şu bilgileri verdi:

"Doğum izninden sonra istemeniz halinde çocuklarımızın yanında daha fazla kalabilmeniz için ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü çocukta 6 ay çocuklarınızın yanında kalacaksınız. Yarı zamanlı çalışacaksınız. Yani günde 4 saat çalışacak ama 8 saatlik ücret alacaksınız. Aradaki 4 saatlik fark da işverene yüklenmeyecek. Bunu getirdiğimizde 'işverenler kadınları tutmak istemezler' şeklinde itirazlar geldi. Aradaki fark tamamiyle devlet tarafından karşılanacak. Böylece en kritik zamanlarda, özellikle emzirme dönemlerinde kadınlarımızın bebeklerinden ayrıldığı ve meslek ile annelik tercih yapmak zorunda kaldığı dönemler geride kalacak. Eğer anneler bu dönem de bittikten sonra 'Ben çocuğumun okul yaşına kadar bu imkandan istifade etmek istiyorum' derse o zaman da yarı zamanlı çalışmaya yarı maaş alacaklar."

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, bu sayede kadınların meslek ve annelik arasında tercih yapmak zorunda kalmayacağına dikkati çekerek, okullarda tam gün eğitim-öğretime geçişi sağlayacaklarını kaydetti.

Başbakan Davutoğlu, burada yaptığı konuşmada, "Bizim bütün hedefimiz, bütün gayretimiz, bu ülkenin kadınlarının, annelerinin, kız çocuklarının yüzlerini sürekli gülümsemeyle taçlandırmaktır. Bana göre bir siyasi iktidarın en büyük hayali bütün vatandaşlarının ve bu arada da kadınlarının mutluluğunu ve gülümsemelerini temin etmesi olmalıdır. Bizim de derdimiz, davamız budur" dedi.

KADINLARIMIZLA İLGİLİ BÜYÜK REFORMLAR GERÇEKLEŞTİRDİK

Davutoğlu, "Biz AK Parti olarak, güçlü toplum hedefimiz için kadınların haklarını, refahını vazgeçilmez gördük, vazgeçilmez görüyoruz. Bu anlayışla geçtiğimiz 13 yıl içinde kadınlarımızla ilgili büyük reformlar gerçekleştirdik" ifadelerini kullandı.

KADIN GİRİŞİMCİLERE VERİLECEK DESTEK ARTTI

Kadın girişimcilere verilecek desteklerde kredi miktarlarını arttırdıklarını belirten Davutoğlu, "2009'da KOSGEB girişimcilik ve destek programlarını başlattık. Bu desteği ilk başlattığımızda sadece 7 bin kadın girişimcimiz alıyordu. Beş yıl içinde bu rakam 50 bin kadın girişimciye yükseldi. İş hayatında ve istihdamda kadınlarımızı yeni haklarla güçlendirdik" şeklinde konuştu.

DÜNYANIN UNUTTUĞU YETİMLERİ SAHİPSİZ BIRAKMAYACAĞIZ

Sadece Türkiye'nin değil, Somali, Filistin, Arakan ve Suriye'nin yetimlerine aynı ihtimamı gösterdiklerine dikkati çeken Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Sadece Türkiye'nin yetimlerine değil, Somali'nin yetimlerine, Filistin'in, Arakan'ın, Suriye'nin yetimlerine de aynı ihtimamı gösteriyoruz. Suriyeli 66 bin bebek Türkiye'de doğdu. Kendi vatanlarını tanıyamayan, kendi vatanlarının havasını teneffüs edemeyen bu bebekler artık sadece Suriyeli değil aynı zamanda bu toprakların öz çocuklarıdır ve o yetimlere, o sahipsizlere, geleceğe hazırlamak bakımından da sonuna kadar sahip çıkıp, her birinin gözyaşını dindirmek için dünyanın unuttuğu o yetimleri sahipsiz bırakmayacağız."

HİÇ KİMSE 28 ŞUBAT ZİHNİYETİNİ GERİ GETİREMEYECEK

28 Şubat sürecinin geride kaldığını vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Milletin temsilcisi olmak bağlamında başörtülü, başı açık ayrımını külliyen ortadan kaldırdık ve kıyamete kadar kimse bir daha bu topraklarda 28 Şubat zihniyetinin geri gelmesini sağlayacak şartları oluşturamayacaktır. Bir daha hiç kimse, 28 Şubat zihniyetini geri getiremeyecektir. Allah'a şükürler olsun ki o çağ dışı zihniyet, o engeller, o badireler hepimizin hayatını karartan o acı günler geride kaldı."

TERÖRÜN DEVASI KADINLARIMIZDIR

Annelere, teröre karşı birlikte hareket etme çağrısında bulunan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bütün kadınlarımıza seslenmek istiyorum; terörün ve terörle birlikte ortaya çıkan bütün dertlerin devası kadınlarımızdır. Biz, şehit annelerimizin Diyarbakır anneleriyle el ele vererek, bu terör belasına karşı aynı gür sesle haykırmalarını rica ediyoruz. Çünkü kadının hassas ruhu, bütün bu şiddete karşı genç nesilleri yetiştirecek en temel kaynaktır. Annelerimizin, kız çocuklarımızın, kardeşlerimizin, teröre karşı Türkiye'nin doğusunu, batısını, kuzeyini, güneyini bir araya getirmeleri çağrısında bulunuyorum.

Birçok siyasinin elini taşın altına koymaktan çekindiği bu zor günlerde, kadınlarımız merhamet yüklü ellerini taşın altına koyar ve Türkiye'de kardeşliği pekiştirmek için Hakkarili'si, Edirneli'si, Vanlı'sı, İzmirli'si, Ankaralı'sı, Urfalı'sıyla omuz omuza verirlerse işte o zaman terör odakları zihinlerinde besledikleri o kara günleri gerçekleştirme fırsatı bulamazlar."

YÜREKLERİ BİRLEŞTİRECEĞİZ

Davutoğlu, teröre karşı çözüm iradesini ortaya koyduklarında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile "Analar ağlamasın" dediklerini belirterek, "Bu bir sembol haline geldi. Anaların gözyaşlarının dinmesinden rahatsız olanlar, işte bugünlerde yeniden devreye girdiler. Ben inanıyorum ki annelerin merhamet ve şefkat yüklü yürekleri bu acıya son verecektir. Yürekleri birleştireceğiz, bu yüreklerden bir merhamet ülkesi, bir merhamet medeniyeti kuracağız" dedi.

KADINLAR TÜRKİYE'NİN KADERİNİ OYLARIYLA BELİRLEYECEK

1 Kasım seçimlerine günler kaldığını hatırlatan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnanıyorum ki kadınlarımız yine akıllarıyla, vicdanlarıyla en doğru kararı verecekler ve Türkiye'nin kaderini oylarıyla belirleyecekler. Yine kadınlarımız doğru kararlarıyla demokrasiye, hukuk düzenine, adalete yön verecekler. 2002'den bu yana yaptıklarımızı, 1 Kasım'dan sonra yapacaklarımızla taçlandıracağız. 1 Kasım sonrası kadınlara, annelere, topyekun ailelere yönelik yepyeni hizmetlerimiz olacak."