BIST 9.525
DOLAR 32,59
EURO 34,67
ALTIN 2.524,69
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu Rum Metropoliti ile görüştü

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ABD'de Rum Ortadoks Metropoliti Lakovos ile görüştü..

Abone ol

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ABD'de Rum Ortadoks Metropoliti Lakovos ile birlikte aralarında Türkiye'den gelmiş Rum kökenlilerin de bulunduğu bir grup cemaat mensubu ile görüştü.

ABD'nin Chicago kentinde bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Rum Ortodoks Kilisesi Metropoliti Lakovos'u ziyaret ederek, aralarında Türkiye'den gelmiş Rum kökenlilerin de bulunduğu bir grup cemaat mensubuyla görüştü.

Edinilen bilgiye göre, Davutoğlu görüşmede, Türkiye'de yaşamış herkesi Türkiye'nin parçası olarak değerlendirdiklerini, dış temsilciliklerin, hepsine açık olduğunu söyledi.

Davutoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin gelişmesini arzuladıklarını, Türk ve Yunan halklarının iyi ilişkilere sahip olduğunu ve birbirlerine benzediklerini, bu ilişkilerin daha da gelişmesi için çalışıldığını kaydetti.

Yunanistan'ı geçen yıl ziyareti sırasında Türkiye'nin Atina Büyükelçiliği'nde Türkiye'den göçmüş Rum asıllı Yunan vatandaşlarıyla görüştüğünü hatırlatan Davutoğlu, Türkiye'de dini özgürlükler alanında atılan adımlar hakkında bilgi verdi.

Rum cemaati mensupları da, geçmişte de bugün de Türkiye ile iyi ilişkileri olduğunu belirterek, 1999'daki deprem sırasında Türkiye'deki depremzedeler için Chicago'daki Rum cemaati içinde topladıkları nakdi yardımı Türkiye Başkonsolosluğu aracılığıyla Türkiye'ye gönderdiklerini anlattı.

Cemaat mensupları, Türkiye'deki her gelişmenin kendilerini yakından ilgilendirdiğini ve dayanışma içinde olduklarını belirtti.

Davutoğlu Chicago'daki temasları çerçevesinde, Asuri Doğu Kilisesi Patriği Mar Dinkha IV'ü de ziyaret ederek, ABD'deki Asuri cemaatine mensup bazı kişilerin bulunduğu bir grup ile görüştü.

Edinilen bilgiye göre, Davutoğlu bu ziyaretinde de, Türkiye'de yaşamış ancak şu an Türkiye dışında bulunan herkesi Türkiye'nin parçası olarak gördüklerini, Chicago'daki başta olmak üzere Türk konsoloslukların tüm gruplara açık olduğunu belirtti.

Davutoğlu görüşmede, Türkiye'de dini özgürlükler alanında atılan adımlar hakkında bilgi verdi.

Asuri cemaati mensupları da, Bakan Davutoğlu'nun ziyaretinden büyük memnuniyet duyduklarını, Türkiye ile her zaman iyi bağlar içinde olduklarını kaydetti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu gün içinde ayrıca, Chicago Üniversitesi'nde öğrencilere hitaben bir konuşma yaptı.

Davutoğlu konuşmasında, küresel düzen ve Türkiye'nin dünya sahnesindeki rolü ve konumuna değindi.

Bir öğrencinin Türkiye-İsrail ilişkilerine dair bir sorusunu yanıtlarken, İsrail'in Mavi Marmara saldırısından sözü açan Davutoğlu'nun İsrail hükümetinin tavrını eleştiren ve Türkiye'nin bu konuya bakışını anlatan sözleri izleyicilerden alkış aldı.

Davutoğlu daha sonra, ABD ziyaretinin ikinci ayağı olan New York'a hareket etti.