BIST 10.046
DOLAR 32,43
EURO 34,60
ALTIN 2.382,38
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu: İsrail'in baskını tam bir barbarlık

Kudüs'te Mescid-i Aksa ve çevresinde yaşanan olaylarla ilgili olarak konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, İsrail'in tutumunu "tam bir barbarlık" olarak nitelendirirken, gereken cevabın verilmesi için çalışılacağını söyledi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kudüs'te Mescid-i Aksa'da yaşanan olaylarla ilgili olarak İsrail'e "en aktif cevabın verilmesi için" çalışılacağını söyledi, İsrail'in tutumunu "barbarlık" olarak niteledi.

MİT'ten aldığı brifing sonrasında MİT başkanı Hakan Fidan'la beraber basın açıklamasında bulunan Davutoğlu, Mescid-i Aksa etrafında yaşanan çatışmalarla ilgili konuştu.

Radikal haber portalında yer alan habere göre Başbakan “İsrail askerinin Mescid-i Aksa’ya girmesi tam bir barbarlıktır. İnsanlığın en kutsal mekanlarından birine yapılan bu saldırı en sert şekilde karşılık bulmalıdır" dedi. Davutoğlu "Bütün Müslümanlara ve bütün dünyaya Mescid-i Aksa’ya sahip çıkma çağrısında bulunuyorum" diye konuştu.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre ise Davutoğlu olayı "şiddetle kınadıklarını" söyleyerek "Uluslararası alanda da gereken her türlü inisiyatifi alarak, İsrail'in bu tutumu karşısında uluslararası toplumun en aktif cevabı vermesi için de gerekli çalışmalarda bulunacağız" dedi.

Yayalar ezildi

Kudüs'te Çarşamba sabahı Filistinli göstericiler ve polis arasında yaşanan çatışmalardan saatler sonra bir sürücü, arabasını yayaların üzerine sürdü.

Doğu Kudüs'te meydana gelen olayda bir yaya ölürken dokuz kişi de yaralandı.

Polisin açıklamasında "olayın terör saldırısı olduğundan şüphelenildiği" belirtildi. Sürücü, polis tarafından vurularak öldürüldü.

Hamas ise yayaların üzerine araba sürülerek gerçekleştirilen saldırıya

Hamas'ın açıklamasında saldırının, "El Aksa'ya yönelik devam eden Siyonist saldırılara bir cevap olduğu" belirtildi. Hamas'ın açıklamasında İbrahim El Akari'nin eyleminin "kahramanca" olduğu belirtildi.

Ürdün'den tepki

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise saldırı nedeniyle Filistin lideri Mahmud Abbas ve Hamas'ı suçladı.

Bu arada Ürdün, İsrail'in Harem üş-Şerif'le ilgili uygulamalarına tepki göstererek Tel Aviv'deki büyükelçisini geri çağırdı.

Amman, son günlerde Kudüs'ten yaşanan gerilimden İsrail'i sorumlu tuttu.

Yahudilerin mekanda daha fazla ibadet edebilme hakkı için yürütülen kampanyanın önemli isimlerinden Haham Yehuda Glick, geçen hafta bir saldırıda ağır yaralanmıştı.

Aralarında aşırı sağcı siyasetçilerin de bulunduğu bir Yahudi grup, Glick'e destek için alanı ziyaret etmeyi planlıyor.

Filistinlilerse böylesi bir planın provokasyon anlamına geleceğini savunuyor.

Gerilim yüksek

Kudüs'te geçen yazki Gazze krizinden bu yana gerilim yüksek.

Geçen hafta, Rabbi Glick'e saldırdığından şüphelenilen bir Filistinlinin, evini kuşatan polise ateş açması ardından polis tarafından öldürüldüğü açıklanmıştı.

31 yaşındaki Muataz Hecazi'nin cenazesine yüzlerce kişi katıldı.

Geçen Perşembe günü de, Filistinli göstericiler, kutsal mekanın geçici bir şekilde kapatılmasına karşı gösteri düzenlemişti.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas mekanı kapatmanın bir savaş ilanı anlamına geldiğini söylemişti.