BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu açıkladı Sur için müthiş proje

Başbakan Davutoğlu, operasyonlar sonrası Sur başta olmak üzere Güneydoğu'da yapılacakları anlattı.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni güvenlik planlamasının detaylarını Mardin ziyarinde açıklayacak.

Davutoğlu, inşa edecekleri Sur'un Toledo gibi herkesin görmek isteyeceği bir yer haline geleceğini söyledi.

Başbakan Davutoğlu, Suudi Arabistan ziyaretinde gazetecilere Güneydoğu'da operasyonlarından neler yapılacağına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. İşte Habertürk'ün manşetine taşınan o haberin detayları:

TOLEDO nasıl bir yer? Donkişot”un yazarı İspanyol romancı Cervantes’in “İspanya’nın en değerli mücevheri” diye tanımladığı doğum yeri Toledo, 1986 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alındı. Tajo Nehri’nin kenarında yer alan kentteki tarihi eserler korunurken, bölgede yapılan tüm yeni binaların da eski kentin mimari üslubuna uygun olması şartı aranıyor. Toledo, surları içinde yüzyıllar boyunca bir arada kardeşçe yaşayan Hıristiyanlar, Museviler ve Müslümanlar nedeniyle “Üç Kültürün Şehri” olarak da biliniyor.

YENİ GÜVENLİK PLANLAMASI

Yeni güvenlik planlamasına gidiyoruz. Detaylarını Mardin’de açıklayacağım. Bu güvenlik önlemlerinin artırılacağı anlamına gelmiyor. Sadece şartlara uygun tedbirler geliştiriyoruz. Burada klasik güvenlik yöntemleri ile başarılı olmanız çok zor. Kapsamlı bir sosyal destek de başlayacak. 15 bin öğrenciyi Batman’da eğitime aldık. Sağlık hizmetleri aynı şekilde yürüyecek.

SUR TOLEDO GİBİ OLACAK

Bu şehirler, 90’lı yıllarda çarpık ve kontrolsüz bir şekilde gelişen şehirler. Bu olaylar yaşanmamış olsaydı bile kentsel dönüşümün yapılması gereken yerlerdi. Sur, Silopi, Nusaybin ve benzer yerlere insanca yaşanabilecek konutlar yapılabilecek. “Özellikle Sur’da bir taş üzerine taş konsa haberim olacak” dedim. Tescilli Diyarbakır evleri, camiler, kiliseler, hanlar Diyarbakır’ın mimari dokusuna hiçbir zarar vermeden restore edilecek.Diyarbakır Sur’u öyle inşa edeceğiz ki aynen Toledo gibi mimari dokusuyla herkesin görmek istediği bir yer haline gelecek.

OPERASYON SONRASI

Yarın Bakanlar Kurulu’nda eylem planına nihai şeklini vereceğiz. Ardından bölgeden gelen işadamları ile bir toplantı yapacağım. Salı günü baroların da içinde olduğu sivil toplum kuruluşları ile toplantı yapacağım. Çarşamba günü bölgenin bütün mülki yöneticileri ile rehabilitasyon planını ve son güvenlik durumunu ele alacağım. Perşembe günü Londra’dayım. Cuma günü Mardin’e gidip kamuoyuna ilk açıklamalarımızı yapacağız. Sonra niyetim, her cuma namazını Doğu ve Güneydoğu’da bir başka ilde kılmak. Cumartesi de kalacağım.