BIST 8.990
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.299,18
HABER /  GÜNCEL

Daraya katliamının nedeni 'başarısız esir takası anlaşması' mı?

Independent gazetesinin Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, 245 cesedin bulunduğu Daraya'daki katliamın sebebinin 'sonuçsuz kalan esir takası anlaşması' olabileceğini iddia etti.

Abone ol

Daraya'da yaklaşık 245 ceset bulunduğu iddia edilmişti.

Independent gazetesinin deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Şam’ın Daraya kasabasından izlenimlerini paylaşıyor.

Yaklaşık 245 ceset bulunan ve katliam yapıldığı iddia edilen Daraya’ya giren ilk Batılı gazeteci olan Fisk, katliamın ‘başarısız olan bir esir takası görüşmesinden kaynaklanmış olabileceğini’ yazıyor.

Fisk’in konuştuğu Suriyeliler, rejim birlikleri kasabaya girmeden önce Özgür Suriye Ordusu’nun askerleri ve sivilleri rehin aldığını, silahlı muhalifler ve Suriye ordusu arasında 'esir takası müzakereleri' yapıldığını anlatıyor.

Müzakerelerle ilgili hiçbir resmi açıklamanın yapılmadığı belirtilen haberde, Independent’a konuşan bir Suriyeli yetkilinin ‘uzlaşı için tüm olasılıkları tükettikleri’ ifadesi yer alıyor.

Darayalılara göre, rejim birlikleri ile akrabalıkları bulunduğu için muhalifler tarafından rehin alınan siviller ve askerler ile ordunun elindeki esirlerin takas edilmesi için her iki taraf da girişimlerde bulunmuş ancak görüşmeler sonuçsuz kalmış.

Gazeteye konuşan kasabalılar, Suriye ordusunun görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine Daraya’ya doğru ilerlediğini belirtiyor.

Ordu birlikleri ile beraber Sünni mezarlığına girdiğini ifade eden Fisk, etraftaki keskin nişancıların askerlere ateş açtığını, kurşunların da arkasına saklandıkları zırhlı araca isabet ettiğini yazıyor.

Görgü tanıklarının ifadelerine yer verilen haberde, Daraya’daki cesetlerin bazılarının rejim birliklerine ve postacılara ait olduğu belirtilirken, Fisk şu yorumu yapıyor:

“Anlatılanlar doğruysa silahlı kişiler Suriye ordusu mensupları değil, silahlı isyancılardı.”

Haberde ayrıca, silahlı muhaliflerin üs olarak kullanmak için Daraya’da bir evi talan ettikleri de yazıyor.