BIST 9.975
DOLAR 32,39
EURO 34,74
ALTIN 2.435,97
HABER /  GÜNCEL

Danıştay'ın türban kararına iptal yolu

Anayasa Mahkemesi'ne Danıştay kararlarını iptal hakkı verilmesi türbanı yeniden gündeme getirecek

Abone ol

Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştirecek yeni tasarı Danıştay'a takılan türban düzenlemelerine karşı da iptal başvurusu hakkı sağlayacak. 

Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluş ve Yargılama Usülleri Hakkında Kanun Tasarısı dün TBMM'ye sunuldu. Kanun tasarısında 'bireysel başvuru'nun düzenlendiği bölümde yer alan 'kararlar' maddesinin ikinci fıkrasında şu düzenleme yer alıyor:

"İhlal bir mahkeme kararından veya idarî işlemden kaynaklanmışsa, ihlâle konu kararın veya idarî işlemin iptaline karar verilir. Kararın iptali kendiliğinden ihlâli kaldırmazsa yargılamanın yeniden yapılmasına hükmedilir."

Tasarının bu şekilde yasallaşması durumunda, Danıştay'ın türbanla ilgili kararları bireysel başvuru yoluyla Anayasa Mahkemesi'nin gündemine gelebilecek, mahkeme de bu başvuruyu görüşüp kararı iptal edilebilecek.

DANIŞTAY'IN KRİTİK KARARLARI

Danıştay YÖK Başkanı Özcan'ın yapılan ilk Anayasa değişikliği sonrası yayınladığı, "Üniversiteye türbanla girilebilir" yazısının yürürlüğünü durdurmuş, okul yolunda türban takan Anaokulu öğretmeni Aytaç Kılınç'ın bu davranışını laikliğe aykırı bulmuş ve eğitimle ilgili pek çok yasal düzenlemeye karşı açılan davalara bakarak yasak kararı vermişti.