BIST 9.975
DOLAR 32,38
EURO 34,76
ALTIN 2.437,34
HABER /  GÜNCEL

Boğaza 3. köprü hayal mi oldu?

İstanbul Boğazı'nda Garipçe-Poyrazköy arasında inşa edileceği açıklanan 3. köprü projesiyle ilgili hükümetin sesi kesildi.

Abone ol

İstanbul Boğazı'nda Garipçe-Poyrazköy arasına inşa edilmesi planlanan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım tarafından koordinatları açıklanan 3. Boğaz Köprüsü projesi sekteye uğradı. 2010 yılında ihalesi yapılacağı açıklanan proje hakkında hükümet temsilcileri sessizliğe büründü.

Milliyet gazetesi yazarı Metin Münir'in bugünkü köşesine taşıdığı "3. Boğaz Köprüsü ve Aksilik" başlığıyla proje hakkında yaşanan durumu dile getirmiş. İşte Münir'in o yazısı...

"Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım geçen senenin nisan ayında 'bir aksilik olmazsa' İstanbul Boğazı'nda yapılması planlanan üçüncü köprünün 2010'da ihale edileceğini söyledi.

Karayolları Genel Müdürü Cahit Turhan da, eylülde ihale ilanı için 'Son adıma yaklaşıldığını, ihale sürecinin çok uzayacağını düşünmediğini" söyledi. Ama ihale yapılmadı. Yakında yapılma olasılığı da yok. Aslında Yıldırım da, Turhan da açıklamalarını yaparlarken böyle bir olasılık olmadığını biliyorlardı. Veya bilmeleri gerekiyordu. Çünkü altı milyar tutacağı açıklanan böyle büyük bir projenin ihale edilmeden önce geçirmesi gereken aşamalar var. Bu aşamalardan geçilmemiş, süreç tamamlanmamıştı.

Hatta sürece başlanmamıştı bile denebilir. İşi yapmaya istekli şirketlerin fiyat oluşturabilmesi için zemin etütlerinin Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılmış veya yaptırılmış olması gerekirdi. Son araştırdığımda (geçen ay) böyle bir etüt yapılmamış, yapılması gerektiği düşünülmeye bile başlanmamıştı.

İhale yapmak için Yüksek Planlama Kurulu'nun olurunu almak lazım. Kurula başvuru Devlet Planlama Teşkilatı tarafından yapılır.

Sorduğumda üst düzey bir DPT görevlisi 'bize (Karayolları'ndan) olayı net bir şekilde resmeden bir proje gelmedi, YPK'ya sunulacak bir proje yok' dedi.
Bir 'aksilik' olduğu kesin. Ama bu aksilik ne?

Politikacılar olması mümkün olmayanı vaat etmekte aceleci, 'aksilikleri'açıklamakta yavaştırlar. Onları beklerken ben size biraz ışık tutmaya çalışayım.

METİN MÜNİR'İN YAZISININ TAMAMINI
OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...