BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  MEDYA

Dağlıca saldırısının perde arkası bomba PKK iddiası

Dağlıca'da 16 şehit vermemize neden olan PKK saldırısının arka planında kimler var? Muharrem Sarıkaya çok konuşulacak bir iddia ortaya atarak PKK'nın İran'la anlaştığını ileri sürdü.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM- 7 Haziran seçimlerinin ardından artışa geçen PKK saldırılarının en sonunucusu olan Dağlıca saldırısı, tüm Türkiye'nin yüreğini dağladı. Son saldırıların en ağır bilançolusu olan Dağlıca saldırısında 16 asker şehit oldu. 

Peki PKK'nın çözüm sürecinde katedilen ciddi adımlar sonrasında 'vites yükseltmesi'nin sebebi ne? Dağlıca saldırısının ve diğer kanlı saldırıların arka planında ne var? Habertürk yazarlarından, bölgeye hakimiyetiyle tanınan Muharrem Sarıkaya, PKK'nın kimlerle ve ve hangi dinamikler çerçevesinde yürüdüğüne ilişkin kritik iddialar ortaya attı.

PKK TERÖRÜ NEDEN YENİDEN HORTLADI? 4 ÇARPICI ÇIKARIM!

Sarıkaya, 'Terörün vites yükseltmesi' başlıklı bugünkü yazısında, "2011 Silvan olayından bu yana da yüksek dozda çatışma görülmemişken, PKK Dağlıca’da niye saldırdı?" diye sorgulamasının ardından, Kürt siyasi hareketinin, gelinen noktada PKK'nın gerçekleştirdiği saldırıların arkasında 4 sebep bulunduğu kanaatine vardıklarını öne sürerek, o 4 çıkarımı şöyle sıraladı:

1. İran uzun süredir Türkiye’nin durumundan hoşnut değildi. PKK ile anlaştı, Irak sınırını ona emanet etti ve protokol yaptı. PEJAK ile de sorunlarını bitirdi. Şimdi PKK’yı taşeron olarak kullanıyor.

2. Suriye’nin kuzeyinde üç kantonu bir araya getirmesinin önüne Türkiye takoz koydu. Türkiye içinde çatışma ortamını artırarak Suriye’yi pazarlık kozu olarak ortaya sürüyor.

3. Çatışmaların düşük yoğunlukta olması, her gün bir iki asker veya polisin ölmesini Türk halkı içselleştirmeye başladı. Çözüm sürecine dolayısıyla Dolmabahçe mutabakatına dönülmesi bu düşük yoğunluklu çatışma ortamında mümkün görünmüyordu. PKK yoğunluğu artırıp sürecin tekrar başlamasını istiyor. 2011-2012’de Silvan, Cizre’de yaptığını tekrarlıyor. O dönemde de demokratik açılım süreci rafa kaldırılınca çatışmalar yoğunlaştırılmış ve çözüm sürecinin önü açılmıştı. Aynı yolu deniyor.

4. PKK, kendisine operasyon yapmak için gelen takviye güçlerine ön alıp saldırdı ve gücünü gösterdi; asker ve polisi 24 saatten fazla süre bölgeye giremez hale getirdi. Güç gösterisiyle, taleplerini bir aşama yukarı çıkarmayı amaçlıyor.

"İÇİ PATLAYICI DOLU HENDEK"

Sarıkaya, PKK'nın son saldırısıyla tekrar çözüm süreci benzeri dönemlerin kapısının yeniden açılmasının önünü böyle dönemlerde çok daha fazla silahlandığını gösterdiği için tamamen tıkadığını, 
daha önemlisi 100’den fazla belediyesi, 80 milletvekili bulunan Kürt siyasal hareketinin bileşeninin topuğuna kurşun sıktığını, Türkiyelileşme çabasının, daha yüksek oy almasının önüne içi patlayıcı dolu hendek kazdığını belirtti.