BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,79
ALTIN 2.432,75
HABER /  GÜNCEL

Dağlıca baskını kararı açıklandı

Dağlıca baskınında PKK tarafından kaçırılan 8 askerin yargılandığı davada karar açıklandı.

Abone ol

Terör örgütü PKK üyelerinin, Hakkari'nin Yüksekova ilçesi Dağlıca bölgesindeki askeri birliğe saldırısı sırasında irtibat kesilen ve birliklerine dahil olduktan sonra Van Askeri Mahkemesince haklarında dava açılan 8 askerin yargılandığı davada karar çıktı.

Van Askeri Mahkemesi, erlerden Ramazan Yüce'ye "alenen askerleri itaatsizliğe teşvik" suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası, diğer sanıklardan Uzman Çavuş Halis Çağan'a ise "göreve itaatsizlik suçundan" 1 yıl 8 ay hapis cezası verdi ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Erler Fuat Başoda, İlhami Demir, İrfan Beyaz, Mehmet Şenkul, Fatih Atakul ve Özhan Şabanoğlu'nun da "görevi ihmal" suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmasına ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına hükmedildi.

Dağlıca baskını

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi'ndeki Dağlıca Taburuna, 21 Ekim 2007 gecesi PKK'lı teröristler tarafından baskın düzenlenmiş, 12 asker şehit edilmiş 16 asker yaralanmış, 8 asker de kaçırılmıştı. Kaçırılan askerler Türkiye'ye teslim edildikten sonra Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.

8 asker, hakkında 'Suçun vasıf ve mahiyetinin askeri disiplini aşırı derecede sarsmış olması', 'Büyük zararlar doğuran emre itaatsizlikte ısrar suçunun işlendiğini gösteren kuvvetli delillerin bulunması' ve 'İzinsiz olarak başka ülkenin topraklarına geçmek' gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Uzman Çavuş Halis Çağan, çavuş Mehmet Şenkul, erler Ramazan Yüce, Fuat Başoda, İlhami Demir, İrfan Beyaz, Özhan Şabanoğlu ve Fatih Atakul hakkında yapılan soruşturmanın devamında askeri savcı hazırladığı iddianamede, Er Ramazan Yüce için ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanık askerlere de 3 ile 7 yıl arasında hapis talep etmişti.

Sanık askerler 1 Şubat 2008'de yapılan ilk duruşmada ise tahliye edilmişti. Askerler tutuksuz yargılanıyordu.