BIST 10.104
DOLAR 32,38
EURO 34,67
ALTIN 2.411,23
HABER /  GÜNCEL

Çuvalcı Paşadan hodri meydan

Çuval baskınında ateş etmeme emrini verdiğini iddia eden köşe yazarlarına emekli general Karabay meydan okudu.

Abone ol

4 Temmuz 2003 günü Kuzey Irak’ta Süleymaniye’de yaşanan çuval olayının kilit ismi, dönemin Genelkurmay Başkanlığı eski Harekat Başkanı emekli Korgeneral Köksal Karabay, Habertürk Televizyonu’nda Basın Kulübü programına katılarak ilginç açıklamalarda bulundu.

Karabay bir soru üzerine çuval olayından önce, Türkmenlere sıhhi ve yiyecek malzemesi taşıyan bir Türk timinin 22 Nisan 2003 günü, Türkmenlere silah taşınıyor gerekçesiyle durdurulup arandığını belirterek "O timdeki personel de iki gün ABD’lilerin deyimiyle misafir edilmiş" dedi.

ÇUVAL OLAYI

Sözü çuval olayını getiren Karabay, Süleymaniye Valisi’ne suikast yapılacağı ihbarı üzerine Kerkük’ten gelen ABD askerlerinin Talabani’nin Sarayı’nın çevresinde ilerlerken Türk timinin bulunduğu sokağa da girdiklerini anlattı. ABD askerlerinin arasında Türkiye’nin ekmeğini yiyen Talabani’nin oğlunun da bulunduğunu bildiren Karabay şöyle konuştu: "Tim komutanı kapıya çıkıyor ’Hoşgeldiniz’ diyor. Üzerine çullanıyorlar. Bu esnada herkes ateş etmeye hazır. Tim komutanı Binbaşı Aydın elini kaldırıp ateş etmeyin diyor. Hiç böyle birşey olacağını tahmin etmemişler. Çünkü daha önce birlikte çay içmişler ve oturmuşlar. 1 saat sonra Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Sadık Ercan aradı ve olayı söyledi. Ben de Genelkurmay Başkanlığı’na haber verdim."

ALNINDAN ÖPTÜ

Karabay, olayı soruşturan ABD’li Korgeneral John Slyvester’in "Neden ateş etmediniz" sorusuna Tim komutanı Binbaşı Aydın E.’nin, "O kadar acemice geliyorlardı ki, en az 60 kişiyi öldürürdük, biz de ölürdük ama iki ülke arasında kapanmaz bir yara oluşurdu" demesi üzerine  General Slyvester’in tim komutanını alnından öptüğünü söyledi.

Komutanın böyle bir saldırıyı beklemediği için, "Böyle bir kalleşlik yapabileceklerini hiç düşünmedim. Bu binaya ABD’liler çok kez geldiler. Oturdular çay içtiler" dediğini belirten Karabay, Kurtlar Vadisi filmindeki sahnelerin gerçeği yansıtmadığını belirtti.  Karabay, "Kurtlar Vadisi filmi bir kurgudur. Böyle bir telefon hiçbir zaman gelmedi" dedi. Karabay, ABD askerlerinin operasyon sırasında Türk timinin haberleşmesini engelledikleri de anlatarak, "Köşe yazarları benim orda ateş etmeyin emrini benim verdiğimi yazdılar. Eğer bunu kanıtlarlarsa ben Taksim Meydanı’na çıkar alnımın ortasına kurşun sıkarım" diye konuştu. Karabay bir başka soru üzerine de çuval olayında kendisine sorulsaydı ’ateş açın’ emrini vereceğini söyledi.

Hilmi Özkök ile uyuşamadık

Emekli Korgeneral Köksal Karabay programda bir soru üzerine çuval olayından sonra orgeneralliğe terfi ettirilmemesinin bir ilgisi olmadığını açıkladı. Karabay, askeri şura toplantısından önce terfi etmemesi durumunda istifa edeceğini açıkladığını anlatarak şunları söyledi: "Terfi ettirilip ettirilmem Genelkurmay Başkanı’nın takdiridir. Ona saygı duyarım ama, o dönemin Genelkurmay Başkanı ile uyuşuyor muydunuz derseniz hayır derim. Bu da normaldir. Kuzey Irak’ta yaşanan olayla benim terfimin olmaması arasında bir ilginin olduğunu sanmam."