BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,64
ALTIN 2.416,57
HABER /  GÜNCEL

Cumhuriyet her şeyini kaybetti!

Cumhuriyet Gazetesi başyazarı İlhan Selçuk hayatını kaybetti.

Abone ol

Cumhuriyet Gazetesi imtiyaz sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk hayatını kaybetti.

85 yaşında hayatını kaybeden İlhan Selçuk 2008'de Ergenekon soruşturması kapsamında sabaha karşı gözaltına alınmış ve salıverilmesinin ardından kalp krizi geçirmiş, ağır bir kalp ameliyatı olmuştu.

Selçuk perşembe günü Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde toprağa verilecek.

Selçuk, silahlı terör örgütünün üst düzey yöneticisi olduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanıyordu.

Selçuk 14 Ağustos 2009'dan beri hastanede tedavi altındaydı.İlhan Selçuk Mart ayında kardeşini kaybetmiş ancak bu bilgi ondan saklanmıştı.

ONU ÖLDÜREN ERGENEKON OLDU

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Hikmet Çetinkaya İlhan Selçuk'u ölüme götüren sürecin Ergenekon nedeniyle gözaltına alınması olduğunu söyledi ve "bunu kaldıramadı, öleceğini biliyordu. İki ay önce tekerlekli sandalyeyle gazeteye gelip, tüm arkadaşlarımızla vedalaşmıştı" dedi.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ali Sirmen ise şöyle konuştu: "İlhan Selçuk Türkiye'de aydınlanmanın öncülerinden biriydi. Bunun için tüm ömrünü verdi. Hapishanelerde büyük mücadelerle yaşadı. Son olarak kendisini Ergenekon'dan gözaltına almaya çalıştılar. Ona da direndi. Bu kadar mantık ve akıldışı suçlamalar, 85 yaşındaki İlhan Selçuk'un zaten bozuk olan sağlığını daha da bozdu. Ergenekon'un öldürdüğü isimler listesine onu da ekleyebilirsiniz."

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Mehmet Faraç "Bugün İlhan Selçuk'u Ergenekoncu diyenler öldüklerinde unutulacaklar ama Selçuk'un yaktığı demokrasi ateşi hep yanacaktır" dedi.

İLHAN SELÇUK KİMDİR?

İlhan Selçuk, 1925 yılında Aydın'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. (1950) Avukatlık, matbaacılık, dergi ve gazetelerde yazı işleri müdürlüğü yaptı. İlk yazıları 41 Buçuk isimli mizah dergisinde çıktı. (1952). Selçuk 1963 yılından vefat ettiği güne kadar Cumhuriyet gazetesinde yazmaya devam etti.

ESERLERİ

İlk iki kitabı gittiği yerler üzerine bir incelemedir: Güzel Amerikalı (1976), Uzak Komşu Rusyadan Gezi Notları (1967). Mustafa Kemalin Saati (1969)nde belgesel yazılarını derledi, bir de roman yayınladı: Yüzbaşı Selahattinin Romanı (iki cilt, 1973/75). 

YENİ KİTAPLARI

Sovyetler, İran, Amerika İzlenimleri (1976), Yeni Kırallar, Yeni Soytarılar (1976), Ağlamak ve Gülmek (1982), Düşünüyorum Öyleyse Vurun (1984), Görülmüştür (1986), Ziverbey Köşkü (anı, 1987), Japon Gülü (1988).