BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Copy-Paste camiye tuhaf savunma

Sultanahmet Cami'nin çakmasına Çamlıca'ya yapılacak olmasına Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ destek verdi. İzahatı ise ilginç.

Abone ol

İNTERNETHABER- Çamlıca'ya Sultanahmet Caminin yapılmasına karşı çıkanları Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ "Camilerin mimari kültürünü bilmeyenler" olarak niteledi. 

Bozdağ, "eleştirilerin ise cami karşıtlarından geldiğini" iddia etti. 

Oysa çakma Sultanahmet Camisiyle ilgili şu ana kadar en sert ve en ateşli eleştiri Yeni Şafak'ın 'islami felsefecisinden' geldi. 

1.20121116140037.jpg

ÇAMLICA TEPESİNE COPY PASTE CAMİİ
SULTANAHMET'İN TAKLİTİ

Çamlıca Tepesi'ne yapılacak cami için açılan yarışmada birinciliğe değer görülen bir eser çıkmadı. Jüri de ikinci olan ve iki kadın mimarın çizdiği 6 minareli caminin Çamlıca'ya yapılması kararlaştırıldı. 

Ancak seçilen eser Sultanahmet Camii'ne olan aşırı benzerliği nedeniyle hayli eleştiri aldı.
(DEVAMINI OKU)

COPY-PASTE CAMİNİN MİMARI KONUŞTU

Çamlıca Tepesi'ne yapılacak cami, Sultahanmet Camii'nin neredeyse birebir kopyası. Çıplak gözle dahi iki eser arasındaki benzerlik farkediliyor. Projenin mimarı Bahar Mızrak ise taklit eleştirisine şu karşılığı verdi: 

cakmacami.jpg 
USTA MİMARDAN ÇAMLICA
PROJESİNE ÖNEMLİ ELEŞTİRİLER

Mimar Sinan Ünv. Öğr. Üyesi Prof. Suphi Saatçi canlı yayında Çamlıca Cami projesini kritik etti: Arkadaşlar çabalamışlar ama eski camileri plan olarak taklit etmişler. 

mimarlar.jpg 

Bekir Bozdağ'a bu açıklamayı hatırlatmadan önce bakanın Çamlıca camisiyle ilgili söylediklerini sunalım.

Çamlıca'ya yapılması planlanan camiyle ilgili ''Mabetleri tartışmamak da lazım'' ifadelerini kullanan Bozdağ, camiyle ilgili pek çok kişinin konuştuğunu ancak konuşanların cami mimarisine dair bilgilerinin olmadığını söyledi. 

CAMİ KARŞITLARI ELEŞTİRİYOR

Cami mimarisini bilenlerin yapması halinde daha güzel camilerin ortaya çıkabileceğini vurgulayan Bozdağ, şunları söyledi:

''Şimdi Çamlıca'da yapılacak camiyi eleştirenler bu camilere dair mimari kültürü bilmeyenler. Ama bazıları da cami karşıtlığını eleştiri ile gizliyorlar. Esasında onun mimariye dair, caminin yapımına dair fazlaca bir itirazı yok. Ona karşı, oraya yapılmasına karşı. Ama karşı olmanın fazla bir kendisi için sıkıntısı olacağını düşündüğü için başka tür eleştirilerin altına gizliyorlar. Bunlara da dikkat etmek lazım. Diyorum ki Türkiye'de cami mimarisi konusunda, mutlaka üniversitelerimizin bu işe el atması lazım. Bu işte üniversitelerimizde otoritelerin ortaya çıkması lazım ve ona göre onların yetiştireceği kişilerin de Türkiye'nin bu alandaki ihtiyaçlarını karşılarken daha özgün yapılar ortaya çıkaracağına yürekten inanıyorum.''

YENİ ŞAFAK'IN İSLAMİ FELSEFECİSİ
BAKIN NELER YAZMIŞTI


Başbakan Yardımcısı eleştirilerin cami karşıtlarından geldiği iddia ederek çakma Sultanahmet'in Çamlıca'ya yapılmasına zemin kurmak istiyor. Oysa ki Çamlıca'ya copy-paste cami yapılmasına bugüne kadar en dişe dokunur eleştiri muhafazakar kanattan İslami düşünür Dücane Cündioğlu'ndan geldi. Bakın neler yazmıştı;

BAŞIMIZI ÖNE EĞDİRECEK UCUBEYLE BİZİ SINAMAYIN!
YA KAHHAR!


Yazı Başbakan Erdoğan'a yönelik bir yakarış mektubu gibi... İşte sadece muhafazakar çevrede değil, hemen her kesimde büyük yankı bulan o yazıdan bölümler;

(...)Tasannu olarak anlaşılmak korkusu bulunmasaydı yalvarırdım, yapmayınız derdim, kıymayınız. Bu ülkenin, bu şehrin çocuklarını yıllarca başlarını öne eğdirecek bir ucubeyle sınamayınız. Ya Kahhar! zikrine bizi muhtaç hale getirmeyiniz, bilakis bırakınız da o besmele'nin edasında bizlerin de sadası olsun, diye yakarırdım. Bizlerin, yani Türkiye'nin.

ÇAMLICA İÇİN BAŞBAKAN'A BÖYLE YALVARIRDIM

Şayet Sayın Başbakan'a hitaben bir mektup yazacak olsaydım, kendilerine, Sayın Başbakanım, derdim, insan yaptıklarından çok, yapmadıklarıyla insandır. (...)

İşte bu mülahazalarla, söyleyiniz lütfen, derdim, kaçınsınlar, yapmasınlar, aman o güzelim Çamlıca tepesine ehven-i şerr'i layık görmesinler. Kötülerin en kötüsünü. Gerçekleşme imkanına kavuşanını. Aman sözcüğü ebceden (sayısal olarak) Muhammed'e karşılık gelir, o nedenle bizler aman demekten, aman dilemekten rahatsız olmayız, acziyet şanımızdandır, der, aman diler, Çamlıca'ya hürmet için yakarırdım.

Sanırım Ankara yârânı sesimizi duymaz, ama siz duyun derdim. İstanbul'un sabık Şehremini olarak zevksizliğin, çirkinliğin, düşünce yoksunu o beton dövmenin Çamlıca'nın sırtına basılmasına lütfen izin vermeyin, diye yalvarırdım. İşgüzar idarecilerin, mabedlerimizi, şehirlerin en yüksek tepelerine demirden kocaman haçlar diken Sırplara, Hırvatlara, Makedonlara, Latinlere eş bir meydan okuma aracı haline getirmelerinin önüne geçiniz, diye inlerdim.

BU ACUL PROJENİN UTANCINI YAŞATMAYIN

Nedense pek az kimse bilir, Sultanahmet Camii yıllarca cemaatsiz kalmış ve İstanbul halkı, alimler de, halk da, o güzelim camide namaz kılmayı içlerine sindirememişlerdir. Çünkü henüz genç bir delikanlı olan I. Ahmed'in, ki 28 yaşında vefat etmiştir, kaprislerinin bir eseri olarak telakki edilmiştir, haklı olarak. Ulema da, urefa da camiinin yapımına destek vermemiştir. Buna karşın hakikatte bir opus-magnum, bir şah-eser olan Sultanahmet Camii'nin güya kopyası iddiasındaki bu acul projenin acilen uygulanması yüzünden benzeri bir utançla ne İstanbul'un siluetine bir kabus çöksün, ne de gönüllerimizin tam da ortasına kara bir leke, diye istirhamda bulunurdum.

TÜM NAMUSLU AYDINLARA SESLENİYORUM

Fakat ben sadece bu ülkenin Başbakanına değil, bu ülkenin tüm insanlarına, tüm namuslu aydınlarına sesleneceğim. Henüz tümüyle yitirmediğimize inandığım Türkiye'nin Ruhu'na. Vicdanlarımıza.

Bir damla bir damla daha iki damla etmez, daha büyük bir damla eder, diyeceğim. Nârâ atmaya lüzum yok, ihtiyaç da. Hatta çığlığın bile yeri değil. Ama hiç değilse iniltimizi duyuralım. Gözyaşlarımızı çoğaltalım. Geliniz, siyasetin elindeki demirin sertliğini büyüyen gözyaşlarımızla yumuşatalım. Cesaretlerinin karşısına mizanı çıkaralım. Hikmeti. Hürmeti. İnsana. Eşyaya. Kuşa kurda. Dağa tepeye. Taşa toprağa. Hürmeti ve mehabbeti ve merhameti.

Sırf kendimiz için değil, artık bize katlanamayacak kadar yorgun hale gelmiş olan güzelim İstanbul için. İstanbulumuz için.

AMAN DİLİYORUZ EY DEMİR SAHİPLERİ:
BU UTANÇTAN ÇAMLICA'YI KURTARMAK İÇİN KENDİMİ YAKARDIM

(...) Biz bu yüzden aman diyoruz, ne dileyelim ey demir sahipleri, sizlerden sadece aman diliyoruz.

Bir budist derviş olaydım, hayvanların sırtlarını dağlar gibi, Çamlıca'nın omuzunu o çirkin dövmeyle dağlayacaklarının farkında bile olmayan ekabiri engellemek amacıyla ve hem de halkımı bu utançtan kurtarmak niyetiyle, hiç tereddüt etmeksizin, üzerime benzin döküp kendimi yakmak isterdim. Lakin hem itikadım, hem de hikmet'ten bu fakire nasib olan hisse böylesi bir itiraz biçimine izin vermiyor. O nedenle, bu toprakların haşarı çocuklarına vasiyetimdir, ben öldükten sonra, demir'i ve cesaret'i yumuşatmayı becerememiş bu yazının basılı olduğu sayfaları yakıp küllerini o kabus'un civarına saçsınlar!

( okuyabilirsiniz)