BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Türkiye demirağlarla örülecek

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 10 yıl içinde İstanbul'un mutlaka 500 kilometrelik bir raylı sisteme sahip olması gerektiğini söyledi.

Abone ol

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım , 10 yıl içinde İstanbul 'un mutlaka 500 kilometrelik bir raylı sisteme sahip olması gerektiğini söyledi.

İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen 3. Toplu Ulaşım Haftası Transist 2012 V. Ulaşım Sempozyumu ve Fuarı'na katılan Yıldırım, Türkiye'de şehirleşme oranının gittikçe artacağını kaydetti.

Şehirlere göçün önüne geçilemeyeceğini belirten Yıldırım, bunun çaresinin zenginlik noktalarını artırmak olduğunu ve bu yüzden 10 yıldır Türkiye'nin her yerinin ulaşılabilir olması için çabaladıklarını ifade etti.

Türkiye'de 10 yıldır altyapıya 197 milyar liralık yatırım yaptıkları bilgisini veren Yıldırım, bu yatırımın yeterli olmadığını kaydetti.

2009'da düzenledikleri Ulaşım Şurası 'nda Türkiye'nin gelecek 10 yıl ihtiyaçlarını belirlediklerini anlatan Yıldırım, İstanbul'un sorunlarını çözmek için büyük bir enerji harcadıklarını söyledi.

İstanbul'un 1990'larda raylı sisteme geçtiğini anımsatan Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti:

''Burada trafik sorununun çözümünü konuşurken bir şeyi aklınızdan çıkarmamanız lazım. Trafik sorunu olmayacak bir şehir dediğiniz zaman buna kimseyi inandıramazsınız. Konuşacağımız şey, katlanılabilir bir trafik sorunu. Yani akış devam edecek, zaman zaman akış hızı azalacak ama sürekli devam edecek, bunu anlamamız lazım.''

GEÇ KALDIK

''Toplu taşıma ile ilgili konularda maalesef geç kaldık'' diyen Yıldırım, nostaljik tramvaydan sonra İstanbul'un 1990'lı yılların başında raylı sisteme atıldığını söyledi.

Başbakan'ın o dönemde Taksim metrosunu ihale ettiğini anımsatan Yıldırım, o dönemde Türkiye'de raylı sistem tecrübesi olmadığını dile getirdi.

Firmaların bir yandan öğrenmek, bir yandan da projeyi yapmak gibi bir sıkıntı yaşadığını aktaran Yıldırım, o günden bugüne geçen zaman içerisinde yaklaşık 17-18 senede İstanbul'un devam eden projelerle 250 kilometreyi bulan bir raylı sistem üzerinde çalıştığının altını çizdi.

10 yıl içinde İstanbul'un mutlaka 500 kilometrelik bir raylı sisteme sahip olması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Ulaşım Şurası'nda yaptığımız değerlendirmede, gelecek 10 yıl içerisinde tüm Türkiye'de raylı sistem potansiyelinin 4 bin kilometreye ulaştığını gördük. Bugün nüfusu 700 binden fazla olan kentler raylı sistem ile ilgili çalışma yapıyorlar, uygulamaları başlatmış durumdalar. Bunu yapmış olmakla merkezi idarenin sorumluluğu bitmiyor. Ülke genelinde master programını yapmak, toplu ulaşımda yerli katkıyı artırmak... Bu konudaki bilgi, tecrübeyi pazarlamak ve bunlar için de düzenlemeler yapmamız lazım. Bunları da yapıyoruz. Raylı sistemler merkezi idarenin, bakanlığımızın yetki ve sorumluluğu altında. Demek ki yetki hem büyük şehirlerde olacak, aynı zamanda bakanlık da yetkili olmaya devam edecek.''