BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Çamlıca projesini mimarlar da tutmadı!

Mimar Sinan Ünv. Öğrt. Üyesi Prof. Suphi Saatçi canlı yayında Çamlıca Cami projesini kritik etti: Arkadaşlar çabalamışlar ama eski camileri plan olarak taklit etmişler.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM (ÖZEL İÇERİK)
Çamlıca'ya inşaa edilecek camii projesinin netleşmesiyle birlikte yeni bir tartışma başladı. Projenin Sultanahmet Cami'yi andırması ve Mimar Sinan'ın tasarımlarına benzemesi üzerine gündeme giren polemik Habertürk ekranların taşındı. 

Didem Arslan Yılmaz'ın modere etiği programa Mimar Sinan Ünv. Öğrt. Üyesi Prof. Suphi Saatçi katıldı. İki kadın mimarın imzasını taşıyan 7 minareli camii projesini yorumlayan Saatçi, projenin taklit olduğunu, çağdaş bir mimari tasarım içermediğini söyledi. Projenin Mimar Sinan'ın da gerisine düştüğünü vurgulayan Saatçi, Çamlıca'nın konum olarak şehrin silüetine rengini verecek bir proje için uygun olmadığını söyledi.

ÇAMLICA'DA CAMİ İLE ŞEHRİN SİLÜETİNİ ETKİLEMEK MÜMKÜN DEĞİL

"Böyle bir caminin silüet olarak kente rengini vermesi için şehrin merkezine yakın bir yerde yapmanız gerekir. Çamlıca tepesine Selimiye kubbesinin iki mislinde bir yapı da yapsanız orada küçük duracaktır, silüet olarak algılanması zor olacaktır. Bu yanıyla çok büyük bir camii ile Çamlıca'da bir İstanbul silüeti oluşturulması bana çok zor geliyor, inşalllah ben yanılmış olurum."

BAŞVURAN PROJELER İÇİNDE HEYECAN VERİCİ BİR İŞ YOKTU 

COPY-PASTE CAMİNİN MİMARI KONUŞTU

Çamlıca Tepesi'ne yapılacak cami, Sultahanmet Camii'nin neredeyse birebir kopyası. Çıplak gözle dahi iki eser arasındaki benzerlik farkediliyor. Projenin mimarı Bahar Mızrak ise taklit eleştirisine şu karşılığı verdi: 

cakmacami.jpg 

ÇAMLICA TEPESİNE COPY PASTE CAMİİ
SULTANAHMET'İN TAKLİTİ

Çamlıca Tepesi'ne yapılacak cami için açılan yarışmada birinciliğe değer görülen bir eser çıkmadı. Jüri de ikinci olan ve iki kadın mimarın çizdiği 6 minareli caminin Çamlıca'ya yapılması kararlaştırıldı. 

Ancak seçilen eser Sultanahmet Camii'ne olan aşırı benzerliği nedeniyle hayli eleştiri alacak gibi. Zira seçilen cami projesi hem 6 minaresi hem kubbeleri hem de ön avlusu ile tıpkı Sultanahmet'e benziyor. 

(DEVAMINI OKU)

1.20121116140037.jpg 



"Projeye klasik tipte başvuran eserler yanında modern yaklaşımlar da vardı. Bazıları da eski Osmanlı mimarisini referans almıştı. Jüridekilerin yaklaşımına saygılıyız. Ama çok çarpıcı bir projenin seçilmesi gerekirdi. Fakat başvuran projeler içinde yüreğimizi kaldıracak, insanı heyecanlandıracak biraz da çağdaş olarak tasarlanmış bir proje gelmedi. Haliyle birinciliğe layık bir proje çımadı. İkinci ve üçüncü olan projelerden bir seçim yapılacak. Onların gerekçeleri halkın klasik bir camii istediği yönünde. Ama bence biraz daha çağdaş yorumla tasarlanmış bir caminin olması uygun olur."

BU ARKADAŞLAR ESKİ CAMİLER TAKLİT ETMİŞLER

"Şimdi bu arkadaşlar çabalamışlar gayret göstermişler ve eski camileri plan olarak taklit etmişler. Biz Sinan yapılarını en mükemmel yapılar olarak kabül ettiğimiz için özellkle Selimiye'de tep kubbe ile mekanı örtme aşamasına gelmiş ve dünya mimarlık tarihine evrensel bir mesaj vermiştir.

BU PROJE MİMAR SİNAN'IN GERİSİNDE KALMIŞTIR

"Burada mekan bölünmesi var. Şehzade camisi, Süleymaniye camisi... Planın içinde geniş ayaklar var, fil ayakları ve bu mekanın bölünmesine yol açıyor. Ama Sinan zirve yaptığı Selimiye'de mekanı tek bir kubbe ile örtmüştür. Yani bu Sinan'ın gerisine gitmek gibi bir duruma bizi düşürmüştür. 7 minare değil 14 minare de olabilir ama bunların bir gerekçesi olmalı. Ben projeleri bu gerekçeler üzerinden yorumluyorum."

TARİHİMİZE RAĞMEN MODERN CAMİİ TASARIMLARIMIZ YOK

"Çok güzel modern projeler de vardı. Mimari tasarımda sonsuzluğa kadar gidiş var. Sinan da kendisini tekrar etmemiş her adımında yeni bir şey yapmış. Modern mimariye karşı halkımız tepki gösteriyor diyerek camileri geleneksel yapıda inşaa etme yönünde kubbeli minareli planları tercih eden bir anlayış var. Buna katılmam mümkün olamaz. Çok modern cami tasarımlarını İslam ülkelerinde gördüm ve çoğunun tasarımcısı Avrupalı mimarlar. Maalesef camii mimarisinden böyle bir geçmişimiz olmasına rağmen çağdaş bir cami tasarımımız yok. Arkadaşları eleştirmiyorum. Eski yapılara, planlara bakarak tasarlamışlar, oradan kopya etmişler, bu da olabilir. Ama biraz çağdaş tasarımlar da yapılabilirdi."