BIST 10.677
DOLAR 32,24
EURO 35,02
ALTIN 2.445,36
HABER /  SAĞLIK

Çocuklarda bu beslenme şekline dikkat!

Zihinsel, fiziksel ve psikolojik performans üzerinde 5 besin grubu içindeki 40 gıda etkili. Peki bunları çocukların beslenme üzerindeki etkileri ne şekilde?

Abone ol

Zihinsel, fiziksel ve psikolojik performans üzerinde 5 besin grubu içindeki 40 gıda etkili. Bu besin ögelerini yeterli düzeyde alamayan çocuklarda sık hastalanma ve dikkat bozukluğu ortaya çıkıyor

Selehattin Dönmez'in haberine göre vücudumuz için gerekli olan 40 civarındaki besin ögesini sağlayan tek bir besin bulunuyor Bu besin ögelerini sağlamak için 5 temel besin grubu olan tahıl grubu, sebze-meyve grubu, süt-yoğurt grubu, et-kurubaklagil-yumurta grubu ve yağ grubunun çocuklarda da yeterli miktarda ve çeşitte olmasını sağlamalıyız. Bu nedenle sağlıklı çocuklar için beslenmede 10 kural çocukların büyüme gelişmelerine yardımcı olacaktır.

Düzenli fiziksel aktivite: Düzenli fiziksel aktivite ile zinde kalır, eklem, kas, kemik gelişimi ve devamlılığını sağlar, kas kitlesini ve gücünü arttırır, kilo kontrol etmeye yardımcı olur, şeker hastalığı, kolon kanseri ve kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini azaltır, tansiyonu kontrol eder, psikolojik olarak rahatlatır.

Daha fazla sebze ve meyve tükettirin: 5 porsiyon kuralını uygulayın. Bu kural en az 3 kase pişmiş sebze yemeği buna ek olara en az 2 meyve demektir. Farklı sebze ve meyveler farklı miktarlarda vitamin ve mineral içerir.

Tam taneli tahılları yesinler: Sağlıklı beslenme ilkelerine göre beyaz ekmek, patates ve pirincin yerine tam taneli buğday unundan yapılan ekmek, çavdar ekmeği, kepekli pirinç, kepekli makarna tüketimi sağlanmalı. 8 Az yağlı besinleri tercih etsinler: Tereyağı, margarin, hidrojenize bitkisel yağ ve mayonezden uzak tutun. Yağı görünmeyecek kadar kırmızı et, derisi ayrılmış tavuk veya hindi eti , süt ve süt ürünlerinde ise yağsız olanlar tüketilmeli.

Güvenli şeker ve tuz alımı: Şeker gereğinden çok kalori alımına buna karşın vücuda hiçbir katkı sağlamaz. İyotlu tuz kullanın.

Kalsiyum: Çocuklar günde bin 300 mg. kalsiyumu besinlerle karşılaması gerekir. 2 su bardağı süt veya ayran, 1 kase yoğurt ve 1 kibrit kutusu kadar peynirle bu gereksinim karşılanır.

Kaliteli proteinlere yer verin: Bu grup besinlerden demir, çinko, fosfor, bakır, selenyum gibi önemli mineralleri, B12 gibi önemli vitaminleri ve proteinleri sağlarsınız.

Folik asitten zengin mönü: Salatalaraıspanak, semiz otu, roka, badem, fındık, ceviz eklenmeli. Haftada en az iki kere kurubaklagil yemeği yenmeli. Tam buğday ekmeği, kahvaltılık tahıl gevrekleri cevizle zenginleştirilmeli. Portakal suyu tüketetilmeli.

Lifli beslensin: Yüksek oranda posa tüketen çocukların kan kolesterol ve kötü huylu kolesterol düzeylerinin düşüktür. Bu da koroner kalp hastalığına karşı koruyucu etki gösterir.

Fast-food'a yasak: Hazır gıda tüketen çocuklar doymuş yağları alırken, hastalıklardan koruyucu etki gösteren posa, A vitamini, C vitaminini alamaz. Bu yüzden bu gıdaların yenme sıklığı azaltılmalı.