BIST 9.979
DOLAR 32,40
EURO 34,80
ALTIN 2.435,40
HABER /  GÜNCEL

İyi de bu nasıl ekonomik büyüme!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'ndan Türkiye ekonomise sert eleştiriler.

Abone ol

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, büyüme, yatırım ve istihdamdaki artış oranlarını, basketteki 'üçlük' atışa benzetirken, milli gelirdeki 54'üncü, insani kalkınmışlıkta ise 83'üncü sıranın Türkiye'ye yakışmadığını vurguladı.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye, 2010'da büyüme, yatırım ve istihdamda rekora imza attı. Hisarcıklıoğlu, "Yani, ekonomide artık basketteki gibi 3'lük atmaya başladık. Türkiye, dünyanın 16'ncı ekonomisi noktasında. Ancak, bu güzel sonuçlara rağmen kişi başına gelirde dünyada 54'üncü sıradayız. İnsani kalkınmışlıkta 83'üncü sırada bulunuyoruz. İşte bunlar Türkiye'ye yakışmıyor" dedi.

DEĞİŞEN DÜNYAYA HAZIRLIK

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) Kartepe Ekonomi Zirvesi'nde "Değişen dünyaya hazırlanalım, 2011'i reform yılı yapalım" başlıklı bir sunum yaptı. Türkiye'nin 2009'da dünyada en hızlı daralan ilk 10 ülke içine girdiğini, ancak 2010 yılında dünyada en hızlı büyüyen ilk 5 ekonomi içinde yer aldığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, krizde ekonomisi küçülmeyen, büyümeye devam eden ülkelere işaret ederek, "İnşallah hedefimiz oraya gelmek" mesajı verdi.

Büyümede, yatırımda, istihdamda 2010 yılında tarihi rekorlar kırıldığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Ekonomide 3'lük atmaya başladık biz. Hani basketboldaki 3'lükler gibi biz de ekonomide aynı basketteki gibi üçlükler atıyoruz. Fakat bir şartımız var, sahamız düzenli hale getirildiği takdirde. Türk özel sektörü olarak üçlük atmaya başladık, üçlük atmaya da devam etmek istiyoruz. Çünkü bir hedefimiz, idealimiz var. İdealimiz, 12 yıl sonra ülkemizi dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasına sokmak, en zenginler arasına girmek."

EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK

Hisarcıklıoğlu, özel sektörde sigortalı çalışan sayısının 1 milyon 100 bini bulmasından, kayıtlı istihdam oranının yüzde 93'e çıkmasından gurur duyduğunu söylemekle birlikte, Türkiye'nin en önemli sorunun işsizlik olduğunu vurguladı. İkinci sorunlu alanın ise dış ticaret olduğuna dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ihracatta hala kriz öncesi seviyeyi yakalayamadığını, bu seviyenin 18.17 puan altında bulunduğuna dikkat çekti.

BEĞENMEDİĞİ O SIRALAR

Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasında Türkiye'nin ortak hedefinin 2023'de ekonomisi en büyük ilk 10 ülke arasına girmek olduğuna dikkat çekti. "Eğer daha zengin, müreffeh, daha gelişmiş, insan gibi daha iyi yaşamak istiyorsak" diyen Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin bulunduğu şu sıralara da dikkat çekti:

Kişi başına milli gelirde 54'üncü
İnsani kalkınmışlık endeksinde 83'üncü
İş yapma kolaylığı endeksinde 65'inci,
Dünya rekabetçilik endeksinde 61'inci
Yolsuzlukta 56'ıncı ülke.