BIST 10.173
DOLAR 32,28
EURO 34,97
ALTIN 2.445,79
HABER /  DÜNYA

Sarkozy şimdi de onları bombalıyor

Ani bir kararla Libya'yı bombalamaya başlayan Fransa operasyonda uğradığı hüsranı başka bir Afrika ülkesinde unutmaya çalışıyor

Abone ol

Fransa, öncülük ettiği Libya'daki hava operasyonundan sonra dün de Fildişi Sahili diktarörüne karşı hava saldırısı düzenledi.

BM'nin Fildişi Kıyısı'ndaki misyonu, seçimleri kaybettiğini kabul etmeyen Devlet Başkanı Laurent Gbagbo'nun saray ve konutuna ateş açıldığını açıkladı.

Misyonun sözcüsü Hamadun Toure, misyona bağlı helikopterlerin, Agban ve Akouedo askeri kampları ile devlet başkanlığı saray ve konutuna ateş açtığını duyurdu. Toure, misyonun, BM'nin 1975 sayılı kararı uyarınca Fransız kuvveti Licorne ile çalıştığını da kaydetti. Görgü tanıkları da bu yönde açıklamalarda bulunmuştu.

Bu arada Gbagbo'nun danışmanı, Fransa'nın başkenti Paris'te yaptığı açıklamada, ''bunların meşru olmayan eylemler olduğunu'' bildirdi. Danışman, başkanlık sarayı ile konutuna ateş açılmasını ''cinayete teşebbüs'' olarak değerlendirdi.

FRANSA CUMHURBAŞKANI UATTARA İLE GÖRÜŞTÜ

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, Fildişi Kıyısı'nın uluslararası toplum tarafından tanınan Devlet Başkanı Alassane Uattara ile telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

BM GENEL SEKRETERİ: SİVİLLERİ KORUMAK HEDEFLENİYOR

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Fransız ve BM birliklerinin helikopterlerinin ateş açmasının, seçimleri kaybeden Laurent Gbagbo'ya saldırmayı değil ''sivilleri korumayı hedeflediğini'' belirtti. Ban, yazılı açıklamasında, Abidjan'daki sivilleri tehdit eden ağır silahların kullanılmasını engellemeye yönelik bir askeri operasyon emri verdiğini de ifade etti ve BM'nin Fildişi Kıyısı Misyonunun bu çatışmada bir taraf olmadığının altını çizdi.

AĞIR SİLAHLAR HEDEF ALINDI

Fransa Genelkurmay Başkanlığı da Fransız helikopterlerinin ''sivil halka karşı kullanılan ağır silah ve zırhlı araçları hedef aldığını" kaydetti.

İKTİDARI BIRAKMASINI İSTEDİ

ABD Başkanı Barack Obama, Fildişi Kıyısı'nda Kasım 2010'da yapılan seçimleri kaybettiği BM tarafından onaylanan Laurent Gbagbo'nun iktidarı derhal terk etmesini istedi.

Beyaz Saray'dan yayımlanan yazılı açıklamada, Barack Obama'nın Laurent Gbagbo'yu Fildişi Kıyısı halkının siyasi iradesine saygı duymaya davet ettiği ve "iktidarda kalma iddiasından vazgeçmesi" yönünde çağrıda bulunduğu belirtildi.

Obama'nın Afrika ülkesi Gabon'un devlet başkanı Ali Bongo Ondimba'yla telefonda görüştüğünü de aktaran açıklamada, görüşmede iki devlet başkanının Fildişi Kıyısı'ndaki "krizin bir an önce sona erdirilmesi gereği" konusunda mutabık kaldıkları kaydedildi.

Açıklamada ayrıca, Obama'nın Ondimba'yı Gabon'un BM Güvenlik Konseyinde Fildişi Kıyısı konusu ile ilgili oynadığı önemli rolden ötürü de tebrik ettiği belirtildi.

Fildişi Kıyısı'nda Kasım 2010'da yapılan seçimleri kaybeden Gbagbo, devlet başkanlığı yetkilerini seçimin galibi Alessane Quattara'ya devretmeye itiraz etmişti.

FİLDİŞİ

Fildişi Kıyısı'nda kasım ayında yapılan seçimleri kaybettiği halde devlet başkanlığı görevini bırakmaya yanaşmayan Laurent Gbagbo'ya bağlı güçler ile uluslararası toplulumun devlet başkanı olarak tanıdığı Alassane Ouattara taraftarları arasında silahlı çatışmalar çıkıyor. BM ve bağımsız kuruluşlardan, Gbagbo'ya bağlı güçlerin ülkenin batısında geniş çaplı katliamlar yaptığına ilişkin haberler geliyor.