BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  SAĞLIK

Çocuklara midilli terapisi

Manisa'daki bir rehabilitasyon merkezinde hasta çocuklara at üstünde terapi yapıyor.

Abone ol

Manisa'nın Akhisar ilçesindeki Sevgieli Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinde, çeşitli rahatsızlıkları bulunan 130 çocuğa, midilli atlarıyla terapi yapılıyor.

A.A muhabirinin görüştüğü merkezin kurucusu İlknur Morbel, merkezde, farklı rahatsızlıkları bulunan 130 öğrencinin terapi gördüğünü bildirdi. Medar At Çiftliği ile yaptıkları anlaşma gereği, 130 öğrenciyi günde 1,5 saat midilli atlarına bindirdiklerini belirten Morbel, at üstünde tedavi yönteminin, fizyoterapistler eşliğinde uygulandığını söyledi. Atın hareketlerinin omurilik yaralanmaları, kas ve gelişim, Down sendromu, Otizm gibi hastalıkların tedavisine yönelik önemli katkısının bulunduğunun kanıtlandığını savunan Morbel, şöyle devam etti: ''Beyindeki hücre ölümleri sonucu, çocuklar yürüyüş yeteneklerini kaybediyorlar. Atlarla insanların yürüyüş şekilleri birbirine benzediği için, çocuk ata bindiğinde bu yürüyüş beyinde yer ediyor ve yeteneğinin gelişmesini sağlıyor. Atın arka bacak hareketleri ile çocuğun kalça ve omurilik hareketleri sağlanıyor. Çocuk at üstünde dengeyi sağlamak için tüm nörolojik unsurlarını kullanıyor. Atın vücut ısısı ise kontrolü, kas kasılmalarının tedavisini sağlıyor. Hipoterapi eğitiminde önemli olan bir şey de çocuk ata eğersiz binmektedir. Atın sıcaklığını ve tenini hissetmesi önemlidir. Fizyoterapistlerimizin yanı sıra okul psikoloğumuz, çocuğun at üzerinde bulunduğu sıradaki duygularına göre, psikolojik destek sağlamaktadır.''

Morbel, çocuklara yönelik, atla yaptıkları terapinin yanı sıra yüzme havuzunda ve denizde su ile terapi (hidroterapi) eğitimleri de uyguladıklarını belirtti.