BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Cildinizi güneşten koruyun

Yaz aylarında güneş ışınlarının cilde temasının tehlikeli sonuçlara yol açabileceği bildirildi.

Abone ol

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi İlk ve Acil Yardım Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Cuma Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle çok sıcak havalarda saat 11.00 ile 16.00 arasında kontrollü olarak dışarı çıkılması gerektiğini söyledi.

Dışarı çıkıldığında güneşten koruyucu bir şapka ya da şemsiye kullanılması gerektiğini belirten Yıldırım, ancak, Türkiye'de yaz aylarında şemsiye kullanma alışkanlığı olmadığını kaydetti. Yaz mevsiminde özellikle açık renk ve pamuklu kıyafetlerin tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Yıldırım, cildin de güneş ile direkt temasından kaçınılması gerektiğine dikkat çekti.

Yıldırım, şöyle konuştu: ''Yanlış bilinen bir konu var: Özellikle inşaat işçileri sıcakta üstleri açık şekilde çalışıyorlar. Aslında güneşin direkt olarak deriye teması kısa vadede ısı kaybını arttırıyor; uzun vadede cilt kanseri riskini arttırıcı bir etkisi var. Dolayısıyla uzun süre açık havada çalışacak kişilerin ince, açık renk ve mümkünse uzun kollu giyinmesinde yarar var.''

Ayrıca sıcak havalarda sıvı içecek alınması gerektiğini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti: ''Sadece su değil tuzlu ayran, meyve suyu, çay gibi sıvı içecekler tüketilmeli. Erişkin bir insan yaz mevsiminde en az iki litre sıvı tüketmeli. Genellikle hafif şeyler yemek doğru bir yöntemdir. Bol kolesterol içerikli ağır gıdalar yakılamadığı için vücut hem kilo yapar hem de kolesterol yüksekliğine bağlı ciddi problemler ortaya çıkabilir.'' Yıldırım, ayrıca, öğünlerde birkaç çeşit yemek yerine, tek çeşit hafif yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.