BIST 9.043
DOLAR 32,33
EURO 35,12
ALTIN 2.296,55
HABER /  SAĞLIK

Çocuklara gece sütü içirmeyin!

Gastroloji Uzmanı Dr. Bülent Şengül çocuklara gece yatmadan hemen önce süt içirmenin reflüye neden olan bir hata olduğunu söyledi.

Abone ol

İzmir'de özel hastanede görev yapan Gastroloji Uzmanı Dr. Bülent Şengül, anne ve babaların, uykuya kolay dalıp rahatlamaları, hem de beslenmeleri için çocuklarına gece yatmadan hemen önce süt içirmelerinin reflüye neden olan bir hata olduğunu söyledi.


Gastroloji Uzmanı Dr. Bülent Şengül, hatalı beslenme alışkanlıklarındaki ısrarın reflüye neden olduğunu belirtti. Reflünün, doğumdan başlayarak ölene kadar hemen herkesin başına gelebilecek bir sorun olduğunu belirten Uzm. Dr. Şengül, reflü-süt ilişkisine dikkat çekti. Sütün hazmı zor olan bir içecek olduğunu, bu özelliğinden dolayı yatmadan önce içilmesi halinde rahatsızlık verebileceğini kaydeden Uzm. Dr. Şengül şunları söyledi:


"Anne babaları bu konuda uyarmak gerekiyor. Sütü mutlaka çocuklarına bol miktarda versinler, günde en az yarım litre tüketmelerini sağlasınlar. Ancak bunu yatmadan önce yapmasınlar. Gece yatmadan önce yenen her yemek mideyi rahatsız eder. Ancak sütün yapısı bakımından hazmı daha zordur. Gece içirilen süt reflüye davetiye çıkarır. Yatmadan en az 2 saat önce süt içirilmesini ve yemek yenilmesini sonlandırmak gerekir."


ÇOCUKLARDA REFLÜ BELİRTİLERİ
Anne babaların, çocukların şikayetlerine dikkat etmeleri gerektiğini söyleyen Uzm. Dr. Bülent Şengül, "Çocuk bulantıdan bahsediyorsa, yanmayı tarif ediyorsa, ağzına acı su geldiğini söyleyebiliyorsa, yatırınca öksürük atakları ile kalkıyorsa, sık sık ses kısıklığı yaşıyor, boğazında gıcıklanma var gibi davranıyor ve nefesi kokuyorsa reflüyü düşünmek lazım. Bu tür şikayetlerde pediatrik gastroentereloglara başvurulmalı" dedi.


REFLÜDE ARTIŞ VAR
Uzm. Dr. Bülent Şengül, reflü hastalığının beslenme konusunda yapılan hatalardan kaynaklandığını ve bu hatalarda ısrar edilmesi halinde hastalığın var olmaya devam edeceğini vurguladı. Reflünün son zamanlarda arttığına dikkat çeken Uzm. Dr. Şengül, "Hareketsiz yaşam, yağlardan zengin kalorili beslenme reflüye zemin hazırlıyor" diye konuştu. Yetişkinlerde görülen reflü hastalığında mide fıtığı denilen anatomik bir sorun olduğunu, eğer ameliyatla giderilirse reflünün kontrol altına alınabildiğini kaydeden Şengül, "Ancak büyük çoğunluğunda beslenmede yapılan hatalar var" dedi.