BIST 9.952
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.431,11
HABER /  SAĞLIK

Çocuk ürünlerinde büyük tehlike

Çocuk ürünlerine yönelik denetimlerde ciddi kimyasal ve fiziksel risk taşıyan ürünler tespit edildi

Abone ol

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul’da 2013 yılı başından bu yana çocuk ürünlerine yönelik denetimlerde ciddi kimyasal ve fiziksel risk taşıyan ürünler tespit ettiklerini söyledi.

Hayati Yazıcı, risk denetimi sonuçlarını, yazılı açıklama yaparak kamuoyu paylaştı. Şubat ayında yapılan boyun kordon ve bağcıkları yönündeki denetimlerde 471 adet çocuk giysisinden 66 adedinin güvensiz bulunduğunu belirten Yazıcı, bu giysilerin ciddi boğulma riski oluşturduğunu kaydetti.

Yazıcı, diğer aylara ilişkin sonuçları şöyle aktardı: “Mart ayında 0-3 yaş bebek ayakkabıları ve bebek giysilerinde kimyasal riskler yönünden denetim yapılmış, 17 farklı marka ayakkabının 6 modelinde, 10 farklı bebek giysisinin ise 4 modelinde limitlerin üzerinde fitalat tespit edilmiştir. Nisan ayında 3-12 yaş çocuk ayakkabılarında kimyasal riskler incelenmiş, 36 ayakkabı azo boyar ve fitalat testlerinden geçirilmiş ve güvenli oldukları tespit edilmiştir. Yine Nisan ayında tekerlekli çocuk arabaları ve yürüteçler denetlenmiştir. 150 adet çocuk arabasının tamamının güvenli olduğu, 62 adet yürüteçten 1 tanesinin ise güvensiz olduğu tespit edilmiştir. Nisan ayında ayrıca, çocuklar için risk oluşturabilecek yiyecek taklidi ürünlerle ilgili olarak denetimler yapılmış 105 farklı ürün incelenmiştir. Bakanlığımızca 9 Mayıs 2013 tarihinde İstanbul’da tüketicilerin yoğun olarak alışveriş yaptıkları satış noktalarında bebek ürünleriyle ilgili olarak denetimler yapılmıştır. Denetimlerde başta mama önlükleri, alıştırma külotları, banyo malzemeleri, yatak çarşafları, alt değiştirme minderleri olmak üzere bin 500 civarında ürün incelenmiştir. Riskli görülen 13 farklı markaya ait üründen numune alınarak teste tabii tutulmuştur. Mama önlüğü, alt değiştirme minderi ve alıştırma külotlarından oluşan 4 farklı markanın 500 ürününde izin verilen limitlerin üzerinde fitalat maddesi tespit edilmiş olup, söz konusu ürünlerin piyasadan toplatılması ve bertarafı ile ilgili idari işlemlere başlanmıştır.

“GÜVENSİZ TEK BİR ÜRÜNÜ DAHİ PİYASADA KABUL ETMİYORUZ”

Mayıs ayında bebek karyolaları ve beşikler ile ilgili Türkiye’nin çeşitli yerlerinde denetimlerin sürdüğüne işaret eden Bakan Yazıcı, politikalarının 'güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans', amaçlarının ise 'sadece güvenli ürünlerin dolaştığı bir piyasa' oluşturmak olduğunu kaydetti.
Yazıcı, “Tek bir güvensiz ürünün dahi piyasada bulunmasını kabul edilemez bir durum olarak görüyoruz. Bu hedefe ulaşmak için hem tüketici, hem de üretici örgütleri ile işbirliği halinde çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Piyasa gözetimi ve denetimi adına yaptığımız her şey, tüketicinin korunması içindir.” ifadelerini kullandı.