BIST 10.001
DOLAR 32,38
EURO 34,69
ALTIN 2.429,34
HABER /  EKONOMİ

Ek hesap faizine darbe!

Merkez Bankası, bankaların müşterilere 'destek hesap' adı altında kullandırdığı, faizi ihtiyaç kredisinin 4 katına ulaşan KMH'lara nihayet ayar verdi.

Abone ol

KMH faizleri, yarından itibaren kredi kartını geçemeyecek.

Bankaların müşterilerine destek hesap adı altında sunduğu Kredili Mevduat Hesapları'na (KMH) faiz ayarı geldi. Hesabında para olmayanların acil nakite ihtiyacı olduğunda kullandığı KMH'ların faizine üst sınır gelecek. Buna göre aylık azami akdi faiz oranı, TL için yüzde 2.22, dolar için yüzde 1.70, euro için yüzde 1.64, aylık azami gecikme faizi oranı da sırasıyla 2.72, 2.20 ve 2.14'ü aşamayacak. Merkez Bankası'nın düzenlemesi yarından itibaren yürürlüğe girecek.

10 MİLYAR LİRAYI BULUYOR

Merkez'den yapılan açıklamada, nitelik olarak kredi kartları ile benzerlik taşıyan ve bankacılık sistemindeki hacmi yakın zamanda artarak bakiyesi yaklaşık 10 milyar TL seviyesine ulaşan KMH'lara uygulanan faiz oranlarının yüksekliğine dikkat çekildi.

PİYASAYI RAHATLATIR

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, indirimlere rağmen bankaların hâlâ yüksek faiz uyguladığını belirterek, "Aylık yüzde 5'e yakın faiz uygulayan bankalar var. KMH'lar sadece tüketicilere ait değil, pek çok şirketin de bu tür hesabı var. Bu karar, sorunu tam olarak çözmese de önemli bir adım ve piyasayı rahatlatacak. Ancak ben ticari kredi ve masraflarda yapılacak çalışmaları bekliyorum. Faizdeki düşüş adım adım vatandaşa yansıtılıyor, arkası gelecek" diye konuştu.

İHTİYAÇ KREDİSİNDEN 4 KAT DAHA YÜKSEK

KMH'lara ayar getirilmesi 2010'dan bu yana tartışılıyor. O dönemde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bankaları, Merkez'in de tüketicileri uyardığı ek hesaplar bilinçsiz kullanıldıkça can yakıyor. "Nasıl olsa bir dahaki aya kapatırım" diyen tüketiciler, ihtiyaç kredisi almak yerine kredili mevduat hesabına yükleniyor. İhtiyaç kredisi faizleri yüzde 1.30'lar düzeyindeyken bankalar KMH'lardan yüzde 5 faiz alıyor.