BIST 10.219
DOLAR 32,25
EURO 34,76
ALTIN 2.455,68
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Çocuk Bienali'nin kapanışı gerçekleşti

Nimet Çubukçu ''İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali''nin kapanış töreninde yapılan çalışmanın çocuklana neler kattığını dile getirdi. İşte o açıklamalar!

Abone ol

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ''İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali''ne ilişkin, ''Gençlerimizin önünü açtığımızda, tıpkı bu bienal gibi onlara kendilerini gerçekleştirme imkanı sunduğumuzda, görüyoruz ki harikalar yaratıyorlar'' dedi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Eğitim Yönetmenliğince ''2010 Okullarda'' projesi kapsamında düzenlenen ''İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali''nin kapanış töreni, İstanbul Sanat Limanı'nda gerçekleştirildi.

Bakan Çubukçu, törende, dünyanın ancak birkaç ülkesinde benzerlerine rastlanan bienalin, sanatçılar, üniversite öğrencileri, İstanbul'un tüm ilçelerinden öğretmenler ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildiğini, 5 bin öğrencinin yapıt ürettiği bienalde plastik sanatlar üzerine güncel uygulamalar, atölye çalışmaları, panel ve müzik performanslarının sunulduğunu anlattı.

Çubukçu, şöyle dedi:

''2010 Okullarda projesi kapsamında gerçekleşen bienalde gençler ve çocuklar, ürettikleri yaratıcı çalışmaları toplumla paylaşırken, sanat etkinliğinde izleyici olarak değil, sanatçı olarak yer alma imkanı yakalamış oldular. Hayal gücü ve estetik duygularının gelişmesine çok değerli katkılar sağladığına inandığım bu etkinliğin, çocukların bundan sonraki öğrenim süreçlerinde de değerli bir tecrübe olarak süreceğine inanıyorum. Bakanlık olarak öğrencilerimizin yenilikçi, yaratıcı, hayal kurabilen, girişimci ruha sahip bireyler olarak yetişmesi en büyük hedefimiz.''

Çocukların gelişmesinde sosyal, kültürel, fiziksel çevrenin büyük önem taşıdığına işaret eden Çubukçu, şöyle devam etti:

''İşte bu unsurlarla desteklenen, her insanın içinde var olan potansiyeli, sorun çözmede ya da yeni ürün yaratmada yeteneğe dönüşebiliyor. Gençlerimizin önünü açtığımızda, tıpkı bu bienal gibi onlara kendilerini gerçekleştirme imkanı sunduğumuzda, görüyoruz ki harikalar yaratıyorlar. Düşleri, icatları, merakları sonsuz olan çocuklarımıza inanmalı, güvenmeli, teşvik etmeli ve cesaretlendirmeliyiz.'' 

''ÖĞRENCİ ODAKLI EĞİTİM''

Törene katılan öğrencilere de seslenen Bakan Çubukçu, öğrenmeyi öğrenme becerisini edinmelerini, böylece yeni fikirler üretecek yaratıcı, yenilikçi gençler olarak bu ülkeye faydalı olmalarını istediğini dile getirdi.

Çubukçu, şunları kaydetti:

''Bilişim teknolojilerini müfredata entegre ettik. Müfredat, sizlerin özelliklerini ortaya çıkaracak şekilde yenilendi. Ders saatleri azaltılarak, spor, sanat ve sosyal aktivitelere zaman ve fırsat tanınması, öğrenci odaklı bir sisteme geçmiş olduğumuzun en güzel ifadesi. Böylece sadece bilgiyle değil, çeşitli becerilerle de zenginleşeceksiniz. Bu amaçla yaptığımız yeniliklerden birisi de ilköğretim birinci kademedeki öğrencilerimizin yetenekleri doğrultusunda eğitim almaları için serbest etkinlik dersinin 1-5'inci sınıflarda bu öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanmasıdır. Sizlerin kişisel gelişimlerinizi sınavlarda gösterdiğiniz başarılardan daha çok önemsediğimi bir kez daha vurgulamak isterim. 

Amacımız, her birinizin, yetenekleri ve sahip olduğunuzu bildiğim manevi ve demokratik değerlerle, bu toplumun ihtiyaçlarına cevap verecek ve sorunlara çözüm üretebilen bireyler olarak yetişmeniz.''

Nimet Çubukçu, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerinin eğitim ayağında yer aldıklarını ve bienal sürecinde bu karşılıklı etkileşimle gerçekleştirilen projenin hem Milli Eğitim Bakanlığına, hem öğretmen ve öğrencilere, hem de Türkiye'ye çok değerli katkılar sağladığını sözlerine ekledi.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Yürütme Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç de İstanbul Sanat Limanı'nın 6 bin metrekarelik alanının 4 bin metrekaresinin bienal için ayrıldığını belirterek, ''Bu bizim Ajansta en çok heyecan duyduğumuz, kapsayıcılığı en fazla projemiz. Böyle bir bienalin ziyaretçisinin 60 binin üzerinde olması da ayrıca mutluluk verici'' dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Çubukçu, projede yer alan 5 bin öğretmeni temsilen 3 öğretmene teşekkür belgelerini, Şekib Avdagiç de projeye katkılarından dolayı İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız'a teşekkür plaketi verdi. 

Çeşitli okullardan öğrencilerin müzik ve dans gösterileri sunmalarının ardından Bakan Çubukçu bienali gezdi.

Öte yandan, Bakan Çubukçu, bienale gelişinde bir gazetecinin, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce'nin ilköğretim okullarındaki ödevlerin zorluğuna yönelik iddialarına ilişkin sorusunu yanıtsız bıraktı.

Çıkışta gazetecilerin bienali nasıl bulduğunu sorduğu Çubukçu, ''Dünyada çok az ülkede gerçekleştirilen bir etkinlik. Uluslararası alana taşınacak olması da ayrı güzel'' dedi.

Gazetecilerin, ''öğrencilerin seviyesini nasıl bulduğu'' sorusunu, ''Çok iyi. Öğrencilerin çalışmalarını çok başarılı buldum'' şeklinde yanıtlayan Çubukçu, ''CHP'nin seviyesini nasıl buluyorsunuz, çocuklara kıyasla?'' sorusunu ise yanıtsız bırakarak, İstanbul Sanat Limanı'ndan ayrıldı. 

Türkiye'de ilk kez düzenlenen ve ''Değişiyorum Farkında mısın?'' konseptiyle ''değişim'' temasını işleyen, İstanbul'un 39 ilçesindeki 2 bin 500 okuldan 5 bin öğrencinin resim, heykel, seramik, fotoğraf gibi eserlerinin yer aldığı bienal, 25 Aralıkta sona erecek.