BIST 9.809
DOLAR 32,53
EURO 35,00
ALTIN 2.431,42
HABER /  GÜNCEL  /  YEREL

İki ilçeye il müjdesi Alanya'yı üzdü

Alanya İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Güngör, Yüksekova ve Cizre'nin il yapılması kararını değerlendirdi.

Abone ol

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Alanya İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Güngör, Yüksekova ve Cizre'nin il yapılması düşüncesinin, tamamen güvenlik gerekçesinden kaynaklandığını savunarak, ''Alanyalılar hayal kırıklığı yaşamasın. Eğer hükümet, başka kriterleri göz önüne alarak yeni il yapma ihtiyacı duyarsa Alanya birinci sırada olacaktır'' dedi.

Altı üniversiteden bilim adamlarıyla Türkiye'de il olması uygun ilçeleri Analitik Hiyerarşi Proses (AHP) yöntemiyle belirlediklerini geçtiğimiz günlerde açıklayarak Türkiye'de adından söz ettiren Güngör, açıklamalarda bulundu. 

Cizre ve Yüksekova'nın il yapılması düşüncesinin, Alanya halkı arasında üzüntü yarattığını ve ''Yine bizi il yapmadılar'' gibi bir hava esmesine neden olduğunu anlatan Güngör, meseleye farklı bir açıdan bakılması gerektiğini söyledi. Cizre ve Yüksekova'nın il yapılması görüşünün Milli Güvenlik Kurulunda değerlendirildiğini ifade eden Güngör, ''Bu tamamen farklı bir yapı. Güvenlik gerekçesiyle yapılan bir eylem. 'Güvenlik' denilince her şey durur'' dedi

Yaptıkları çalışmada, il olmaya uygun 8 ilçeyi belirlerken, güvenlik kıstasını dikkate almadıklarını, tamamen coğrafi, sosyal ve ekonomik kriterleri göz önünde bulundurduklarını belirten Güngör, şunları söyledi:

''Bizim yaptığımız çalışmada güvenlik kıstası dikkate alınmamıştı. Güvenlik, sayısal veri kısmı olmayan farklı bir durum. Bu bence hükümetin acil düşündüğü ve karar verdiği bir durum. Hükümet, normal şartlarda hangi ilçeleri il yapma konusunu ele almadı. Yani bu böyle bir oluşumun sonucunda çıkmış karar değil. Güvenliğin dikkate alınmadığı pozisyonda bir çalışma yapılırsa Alanya'yı ve belirlediğimiz diğer 7 ilçeyi il yapmalıdır. Bizim yaptığımız çalışmaların sonuçları geçerlidir, bilimseldir ve doğrudur. Hükümet 'Başka kriterleri de içine alan yeni bir çalışma yapalım' dediğinde bizim çalışmamızın dikkate alınacağına inanıyoruz.'' 

Hükümetin, bazı ilçelerin il olması için bir çalışma yapması gerektiğini ifade eden Güngör, ''Türkiye'de artık mutlaka il olması gereken ilçeler var ve bunların en başında Alanya geliyor. Yeni illerin yapılması, sadece o yörenin değil, Türkiye'nin ekonomik gelişmesi açısından da çok önemlidir'' diye konuştu. 

Prof. Dr. Güngör, geçtiğimiz günlerde bir basın toplantısı düzenleyerek, Türkiye'de il olması uygun olan ilçeleri Analitik Hiyerarşi Proses (AHP) yöntemi ile belirlediklerini açıklamış, bunun akademik bir çalışma olduğunu belirterek, Türkiye'de il olmaya uygun 8 ilçe tespit edildiğini ve il olacak ilçeler arasında Alanya'nın ilk sırada yer aldığını açıklamıştı.