BIST 10.046
DOLAR 32,40
EURO 34,61
ALTIN 2.388,18
HABER /  GÜNCEL

AB 'komünist rejimler faşizmle bir' demedi

Avrupa Birliği komünist rejimler tarafından işlenen suçları mahkûm eden bir yasa çıkarmayı reddetti.

Abone ol

Avrupa Birliği komünist rejimler tarafından işlenen suçları mahkûm eden bir yasa çıkarmayı reddetti.

Avrupa Birliğine üye Orta ve Doğu Avrupalı 6 ülke tarafından önerilen yasa taslağı, geçmişte komünist rejimler tarafından işlenen suçların asla affedilmemesini ve bu suçların işlendiğini reddeden ya da önemsiz gösteren kişilerin ise cezalandırılmasını talep ediyordu.

Macaristan Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Romanya Letonya ve Litvanya tarafından verilen taslağın kabul edilmesi, Orta ve Doğu Avrupa’nın geçmişteki komünist rejimleri tarafından gündeme getirilen bazı uygulamaların Avrupa Birliği düzeyinde affı mümkün görülmeyen suçlar olarak tanımlanması anlamına gelecekti.

Avrupa Birliği komisyonu dün ele aldığı taslağı reddetti.

Avrupa Birliği ilgili komisyonu bu öneriyi reddederken, totaliter rejimlere ve diktatörlüklere karşı ülkelerin kendi ulusal yasalarının farklılıklar gösterdiğinin altını çizdi. Yani komisyon bu suçları ulusal düzeyde ele alınabilecek ideolojik siyasi suçlar olarak görüyor.

Yasa taslağını ele alan Avrupa Birliği komisyonu, bu konuda tüm Avrupa Birliği ülkelerinde ortak olarak uygulanabilecek bir model bulunmadığı kanısında.

Komisyon, Avrupa Birliğinin temel belgeleri arasındaki 83. maddede, tüm Avrupa düzeyinde ortak bir şekilde kabul edilen suçların sıralandığını, terörizm, insan kaçakçılığı ve yolsuzluk gibi suçların bulunduğu listenin bu tür ideolojik suçları içermediğini saptıyor.

Doğu Avrupa ülkeleri daha önce de ideolojik suçların Avrupa düzeyinde kabul görmesi için girişimlerde bulunmuşlardı. Bunun sonucunda da Avrupa Parlamentosu 23 Ağustosu tüm Avrupa’da diktatörlüklerin kurbanlarını anma günü ilan etmişti.

Öte yandan, komisyon, Avrupa Birliği’nin dört ülkesinde, Macaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Litvanya’da Komünist rejimler tarafından işlenen suçları mahkûm eden ulusal yasalar bulunduğunun da altını çizdi.